Σημαντικές ημέρες η σημερινή και η αυριανή για το Ηράκλειο, που φορά τα καλά του για να τιμήσει τον Αγιο Τίτο, τον πρώτο επίσκοπο Κρήτης.
Σε μία ιστορική εκκλησιαστική Πράξη για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αλλά και για την πόλη του Ηραλείου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ανακήρυξε τον ιστορικό Ναό του Αγίου Τίτου, σε Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στις 25 Αυγούστου 2013. Η Πράξη αυτή βασίστηκε κυρίως στην εν γένει ιστορία και τον συμβολισμό του Ναού του Αγίου Τίτου για το Ηράκλειο και για όλη την Κρήτη, στο γεγονός ότι εκεί φυλάσσεται η Τίμια Κάρα του Αγίου Τίτου, ο οποίος είναι ο πρώτος Επίσκοπος της Κρήτης, εγκατεστημένος και χειροτονημένος από τον Απόστολο Παύλο και στην επιθυμία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού αλλά και πολλών Ηρακλειωτών
Φεύγοντας οι Ενετοί από την Κρήτη μετά την άλωση της νήσου από τους Τούρκους το 1669 μ.Χ., μετέφεραν μαζί τους και τη σωζόμενη τιμία κάρα του Αποστόλου Τίτου, η οποία κατατέθηκε στην λειψανοθήκη του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, αποδόθηκε δε στην Εκκλησία της Κρήτης το 1966 μ.Χ., αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Ευγενίου (Ψαλλιδάκη) και κατατέθηκε στο σεβάσμιο φερώνυμο ναό του Αποστόλου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η 15η Μαΐου του έτους 1966, υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης, ημέρα θρησκευτικής έξαρσης και πνευματικού μεγαλείου. Πάνω από 100.000 πιστών και πολλές εκατοντάδες κληρικών, μοναχών και ξένων προσκυνητών, είχαν κατακλύσει (πολλοί από τα βαθιά χαράματα) το χώρο μπροστά στο λιμάνι, την προβλήτα, την οδό 25ης Αυγούστου, το Ναό του Αγ. Τίτου, την αυλή του, τους εξώστες και τις στέγες των σπιτιών, περιμένοντας να υποδεχθούν με ευλάβεια και ιερή συγκίνηση το τίμιο λείψανο τον πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου.
Στις 09.00΄ της 15ης Μαΐου, στην πλατεία του Λιμεναρχείου, πάνω σε εξέδρα, έγινε η τελετή της αποδόσεως της Τιμίας Κάρας από τον καθολικό Επίσκοπο Ιωσήφ Ολιβόττι στο Σεβασμ. Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιο. Η Κάρα, τοποθετημένη σε αργυρή λειψανοθήκη, που είχε κατασκευασθεί με προσφορές των πιστών, μεταφέρθηκε από το Μητροπολίτη Κρήτης με μια μεγαλειώδη πομπή, δια της οδού 25ης Αυγούστου, στον Ι. Ν. Αγ. Τίτου και τοποθετήθηκε σε ξυλόγλυπτο κουβούκλιο.
Ολόκληρη η διαδρομή, από το λιμάνι ως το Ναό, ήταν στρωμένη με δάφνες και μυρτιές, ενώ τα πλήθη των πιστών με τα κεφάλια σκυμμένα ευλαβικά προσεύχονταν με κατάνυξη, τη στιγμή που μαθήτριες των Σχολείων της πόλης έραιναν με ροδοπέταλα το ιερό λείψανο. Στο Ναό, αφού ψάλθηκε η μεγάλη δοξολογία, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική συλλειτουργία. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτη Κρήτης Ευγενίου:
"Αγία και κλητή η παρούσα ημέρα, λαμπρά και χαρμόσυνος, κινούσα ημάς ευλαβώς εις δόξαν και ευχαριστίαν, εις τιμήν και εις ποοσκύνησιν του ενός Θεού, του αποκαλυφθέντος υπό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, κατευθύνοντος και διευθύνοντος την ιστορίαν. Ναι, το πιστεύω και το ομολογώ, πάλιν, ο Θεός ήγαγεν ημάς εις τον σταθμόν τούτον της ιστορίας, τον μοναδικόν εις την ιστορίαν της Εκκλησίας Κρήτης, κατά τον οποίον η Εκκληοία Βενετίας απέδωκε φιλαδέλφως εις την Εκκλησίαν Κρήτης το τίμιον λείψανον της Κάρας του πρώτου Επισκόπου αυτής, ήτις και παρέλαβε μετά θερμών εκδηλώσεων φιλαδελφίας, ευγνωμοσύνης κα ευχαριστίας, τον πολύτιμον τούτον θησαυρόν, τον δοκιμώτερον υπέρ χρυσίον και τιμιώτερον λίθων πολυτελών".
Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου παραμένει έκτοτε στο Ναό του, ως ένα από τα ιερότερα κειμήλια όχι μόνο της πόλεως του Ηρακλείου, αλλά ολόκληρης της Κρήτης.
Η ανακήρυξε ως Καθεδρικού, του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, έγινε μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και απόφαση του Μητροπολιτικού Συβμουλίου.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΣ
ΠΕΡΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΤΙΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΩΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΚΡΗΤΗΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
Λαβόντες υπ’ όψιν:
1. Τούς Θείους και Ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας,
2. Τας διατάξεις του Νόμου 4149/1961 «Περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας»,
3. Την παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού 1/2013 της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης «Περί Εφημερίων και Διακόνων»,
4. Το υπ’ αριθμ. 75/28-5-2013 έγγραφον του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου,
5. Την υπ’ αριθμ. 2871/20-8-2013 πρότασιν αυτού προς το Μητροπολιτικόν Συμβούλιον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, περί ανακηρύξεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου ως Καθεδρικού Ιερού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης,
6. Την υπ’ αριθμ. 86/22-8-2013 Απόφασιν του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης περί της αυτής ανακηρύξεως,
7. Την εν γένει ιστορίαν και τον συμβολισμόν του εν λόγω Ιερού Ναού, και
8. Το γεγονός της εν αυτώ διαφυλάξεως της Τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης,
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Μ Ε Ν
Ανακηρύσσομεν τον Ιερόν Ενοριακόν Ναόν του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, της Πόλεως του Ηρακλείου, ως
ΙΕΡΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΝ ΝΑΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
αναπέμποντες δόξαν τω Τριαδικώ Θεώ ημών και αίνεσιν τω Πάτρωνι και Πρώτω Επισκόπω της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίω Αποστόλω Τίτω, γνησίω τέκνω του Αποστόλου των Εθνών, Θεοκήρυκος και Ουρανοβάμονος Παύλου.
Εν Ηρακλείω, τη 25η Αυγούστου 2013
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
†Ο ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
Το πρόγραμμα εορτασμού
Την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 19:00 θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί στις 07:00 'Ορθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στον ομώνυμο Ναό. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα αναπεμφθή επιμνημόσυνος δέηση στον περίβολο του Ιερού Ναού υπερ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων χριστιανών, στις 25 Αυγούστου 1898. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19:00 θα τελεστεί Εσπερινός και παράκληση. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχουν ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ, Ειρηναίος και οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κρήτης που θα προσέλθουν.
ekriti.gr
Δείτε επίσης
- Reuters: O Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων - Φόβοι για επέκταση του πολέμου
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών