Ηράκλειο: Όταν κάνεις πράξη το «ΑνθίΖω την πόλη μου» - Πρωτότυπος διαγωνισμός
Είπαν «ΑνθίΖω την πόλη μου» και κατάφεραν να το πράξουν. Ο λόγος για τα μέλη της ομάδας εθελοντών «Δικαίωμα στην Πόλη» στο Ηράκλειο, που στοχεύοντας να ενισχύσουν την τάση και την επιλογή για περισσότερο πράσινο στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, σκέφτηκαν και υλοποίησαν φέτος για πρώτη χρονιά, έναν διαγωνισμό, που θα αναδεικνύει ακριβώς αυτό. Ο διαγωνισμός κήπου «ΑνθίΖω την πόλη μου» ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων στο πάρκο Γεωργιάδη του Ηρακλείου και με τους κερδισμένους, να δηλώνουν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα που θα βλέπουν πλέον καθημερινά στην αυλή τους, τον κήπο τους ή το μπαλκόνι τους.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ομάδας ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος «Δικαίωμα στην πόλη» Γωγώ Πιλάτου, η ομάδα των δραστήριων εθελοντών δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 και στόχος είναι η ανάπτυξη, ο εξωραϊσμός και η προστασία του περιβάλλοντος στον αστικό ιστό.
«Η πρώτη μας δράση επιλέξαμε να είναι ο διαγωνισμός κήπου, στοχεύοντας να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των πολιτών και μέσω της θετικής άμιλλας, στην υιοθέτηση του πράσινου από τους συμμετέχοντες. Μέσω του διαγωνισμού, επεκτείνεται ο εθελοντισμός, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης μας, για την πόλη που θέλουμε και τι κάνουμε γι αυτό» ανέφερε η κ. Πιλάτου, διευκρινίζοντας πως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το Ηράκλειο έχει μεγάλο έλλειμμα πρασίνου. «Ο δήμος έχει την ευθύνη στην οργάνωση, και την ανάπτυξη δημοτικών χώρων πράσινου. Εμείς οι πολίτες, λειτουργούμε βοηθητικά στο μέτρο που μας αναλογεί. Ως εθελοντές περιβάλλοντος, προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Όπως ανέφερε η κ. Πιλάτου μάλιστα, τόσο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά και στην τελετή απονομής, εκείνο που εισέπραξαν και μάλιστα ζωηρά, ήταν τη θετική ανταπόκριση του κόσμου και την ανάγκη για δράσεις όπως αυτή.
«Τα σχόλια συμμετεχόντων και μη, ήταν ενθουσιώδη, όπως και η ανταπόκριση των χορηγών μας. Από την πρώτη στιγμή στήριξαν την προσπάθεια μας, που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε στην πόλη μας. Ο διαγωνισμός κατάφερε να προκαλέσει την κινητοποίηση σεβαστού αριθμού πολιτών για πρώτη φορά, παράλληλα με την χαρά της δημιουργίας. Πιστεύουμε ότι τελικά ανακαλύψαμε το υγιές κύτταρο που υπάρχει στην πόλη μας και που καλλιεργώντας το είναι ικανό να αλλάξει τη νοοτροπία και το πρόσωπο της πόλης μας» είπε το μέλος της ομάδας ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος «Δικαίωμα στην πόλη», σημειώνοντας πάντως ότι αυτό που φαίνεται είναι ότι ο διαγωνισμός φαίνεται πως «ήρθε για να μείνει» και πως μέσα από τη διαδικασία και τις συμμετοχές «δημιουργήθηκαν υπέροχες καταπράσινες αυλές και μπαλκόνια, που ήδη όπως μας μαρτυρούν οι συμμετέχοντες, τους έχουν αλλάξει την καθημερινότητα».
Ο διαγωνισμός κήπου αφορούσε στις πέντε δημοτικές ενότητες του Δήμου Ηρακλείου. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν 1 Απριλίου και έληξαν 31 Μαΐου ενώ οι συμμετέχοντες με την αίτηση τους λάμβαναν κωδικό συμμετοχής, με τον οποίο μπορούσαν να προμηθευτούν αν ήθελαν φυτά με έκπτωση 15% από ανθοκήπια της πόλης. Οι συμμετοχές έφτασαν συνολικά τις 67, αριθμός που όπως είπε η Γωγώ Πιλάτου για το ξεκίνημα του διαγωνισμού, ήταν πολύ ικανοποιητικός. Οι νικητές εκτός από τα βραβεία, είχαν σημαντικά δώρα, από τους δωροθέτες του διαγωνισμού.
Ένα ακόμη στοιχείο που «ανθίζει» την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι και η τοιχογραφία που δημιουργήθηκε για να αναδειχθεί ο διαγωνισμός και να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες.
«Δημιουργήσαμε μια τοιχογραφία με θέμα τα λουλούδια και ανθίσαμε την πόλη μας ακόμα και το τσιμέντο. Πρόκειται για έναν κάθετο κήπο, 12 μέτρα ύψος επί 10 μέτρα πλάτος, στην αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, που πήρε χρώμα και άλλαξε όχι μόνο το σημείο αλλά και την ψυχολογία των παιδιών και των κατοίκων της γειτονιάς, τον οποίο φιλοτέχνησε η καλλιτέχνης Νίκη Γκοράνοβα» είπε η κ. Πιλάτου που συμπλήρωσε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία «τα 185 παιδιά του σχολείου, που είδαν στην πράξη τι σημαίνει εθελοντισμός και πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς την πόλη σου, γνωρίζουν ήδη τα οφέλη του». Επίσης, το μέλος της ομάδας ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος «Δικαίωμα στην πόλη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πολλά από τα παιδιά, ζητούσαν να ζωγραφίσουν μαζί τους.
«Είναι τόσο σημαντικό να δίνουμε τη σκυτάλη στις επόμενες γενεές. Μάλιστα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου είχε φροντίσει κάθε παιδί να "υιοθετήσει" ένα γλαστράκι και νομίζω ότι αυτό δημιούργησε μια όμορφη αρχή και μια ωραία βάση για τη συνέχεια, με κυρίαρχο στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα ότι όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για μια καλύτερη καθημερινότητα» κατέληξε το μέλος της ομάδας.
Οι συμμετέχοντες και οι νικητές του διαγωνισμού συμμετείχαν σε τρεις κατηγορίες. Την κατηγορία κήπος, την κατηγορία μπαλκόνι και την κατηγορία όψη, ενώ ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν γεωπόνος αρχιτέκτων τοπίου, αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και δασολόγος.
Ουρανία Μωραΐτη
Δείτε επίσης
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Παρασύρης για τις καταστροφές στo Tυμπάκι: «Απαιτείται η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου Φαιστού»
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Mεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός Αντώνης Γρηγοράκης.