Ηράκλειο: Αισιοδοξία για το λάδι από τον ισχυρό Όμιλο της Κρήτης – Οι τιμές και η… στήριξη
«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο χώρος του ελαιολάδου, οι αγρότες πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».
Αυτό αναφέρει μέσα από δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Cretan- Mill» Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος ζητά από τους ελαιοπαραγωγούς να μην απογοητεύονται, αλλά να γνωρίζουν ότι από τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η κατάσταση θα είναι σαφώς βελτιωμένη.
«Κλειδί» για να μην υπάρχουν τα σοβαρά προβλήματα και τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στο χώρο του λαδιού είναι να υπάρχει μια ισορροπημένη διαδικασία, η οποία να ξεκινά από τον παραγωγό και να φτάνει ως τον έμπορο και το… ράφι. Για να μην βλέπουμε – όπως επισημαίνει - το παράδοξο που υπάρχει αυτή τη στιγμή: να είναι σταθερή η τιμή του λαδιού στο εξωτερικό και στην Ελλάδα να συνεχίζει την καθοδική του πορεία.
«Αυτό που βλέπουμε και φέτος είναι πως η αγορά κινείται χωρίς σύστημα. Έτσι είδαμε την περσινή χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό να έχουμε μια τιμή πιο χαμηλή από ότι την προηγούμενη χρονιά και τους παραγωγούς να κρατούν «άκοπο» το λάδι τους, ως και τον περασμένο Σεπτέμβρη, θεωρώντας ότι η τιμή θα ανέβει. Διαπιστώνοντας όμως ότι η τιμή για το προϊόν δεν αυξάνει, έχουν επιδοθεί όλοι σε μια προσπάθεια να πουλήσουν το λάδι, ακόμη και τώρα που η τιμή είναι χαμηλότερη από ότι μέσα στο καλοκαίρι για παράδειγμα. Έτσι τώρα, υπάρχει μεγάλη προσφορά και πιέζεται ακόμη περισσότερο η τιμή, αφού το λάδι δεν τιμολογείται με μια σταθερή ροή. Διαπιστώνει λοιπόν κανείς, ότι δεν υπάρχει ισορροπία στην αγορά. Πρέπει να υπάρχει μια ροή και ένας σχεδιασμός στη διαδικασία για να καρποφορεί κατά το μέγιστο δυνατόν, η προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών», τονίζει ο κ. Αλμπαντάκης.
O ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Εμείς δε θα σταματήσουμε ποτέ να «κόβουμε» λάδι. Οι τιμές παραγωγού στον Όμιλο μας είναι αυτή τη στιγμή στα 2.60 και 2.70 ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι οι υψηλότερες τιμές που υπάρχουν στην αγορά, πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, αφού η μέση τιμή του λαδιού είναι στα 2.50 ευρώ.
Επιλέγουμε όμως να πριμοδοτήσουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας, γιατί θέλουμε να τους στηρίξουμε και να παραμείνει η τιμή σε αξιοπρεπή επίπεδα», σημειώνει ο κ. Αλμπαντάκης.
Την ίδια στιγμή, άξια αναφοράς, είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του Ομίλου «Cretan- Mill», καθώς είναι ο μοναδικός που θα συνεχίσει να παραλαμβάνει περσινό λάδι, ακόμη και μετά την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, πληρώνοντας τους παραγωγούς με βάση την τρέχουσα τιμή εκείνης της χρονικής περιόδου.
«Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στόχος μας είναι πάντα το καλό των αγροτών, για αυτό και δηλώνουμε ότι σε εμάς δεν ισχύει η παλαιότητα του λαδιού», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Cretan- Mill».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Αλμπαντάκης στέλνει και το μήνυμα ενόψει της νέας χρονιάς, πως η τιμή του λαδιού θα είναι καλύτερη. «Συνιστούμε ψυχραιμία. Δεν υπάρχει θέμα διάθεσης του ελαιολάδου.
Πρέπει όμως να αντιληφθούμε παράλληλα ότι είναι αναγκαίος ένας σχεδιασμός, ώστε η διάθεση του λαδιού να γίνεται μια συνεχή ροή.Όσο για αυτούς που έχουν λάδι αδιάθετο, προτείνω να το πάνε οι παραγωγοί προς φύλαξη σε κάποιον έμπορο και να το τιμολογήσουν με τη νέα περίοδο.
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός Αντώνης Γρηγοράκης.
- Καράτε:“Xρυσό” ποδαρικό για την Κέλλυ στο 2025
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας