Ημέρα ιστορικής μνήμης στο Σπήλι
ετά από εβδομήντα εφτά χρόνια, ο δήμος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου δια του δημάρχου του Γιάννη Ταταράκη, αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε ένα ανθυπολοχαγό, πατριώτη και ήρωα των αλβανικών βουνών, τον Νίκο Μιαούλη, γόνο μιας ιστορικής οικογένειας του Σπηλίου.
Μ «Ήταν μια από τις κορυφαίες μορφές στους παλλαϊκούς αγώνες για λευτεριά που ξαφνιάζει ακόμα και σήμερα», είπε με την ευκαιρία της προγραμματισμένης από την δημοτική Αρχή εκδήλωσης τιμής και μνήμης στις 4 Αυγούστου στη γενέτειρά του ο δήμαρχος κ. Ταταράκης, και πρόσθεσε: «Υποκλινόμαστε όλοι στη γενναιότητα και στο υψηλό πατριωτικό του φρόνημα. Δεν συναντούμε εύκολα στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, ανθυπολοχαγός να βρίσκεται με αναρρωτική άδεια στο χωριό του, ως τραυματίας στο αλβανικό μέτωπο, και με την εισβολή των Γερμανών να σπεύσει αυτόβουλα στα πεδία των μαχών και να θυσιαστεί στα Περιβόλια υπερασπιζόμενος την ελευθερία της πατρίδας. Αυτό είναι το μεγαλείο της κρητικής ψυχής και του οφείλαμε αυτή την ελάχιστη τιμή…»
ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η βραδιά της 4ης Αυγούστου στο Σπήλι και στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει ο δήμος Αγίου Βασιλείου και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δεν λησμονώ», θα εμπλουτιστεί και με άλλες εκδηλώσεις και αναμένεται να συγκεντρώσει τον πληθυσμό από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, καθώς εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον. Προς τον σκοπό αυτό, άλλωστε, εργάζονται για ένα μήνα και πλέον οι εκπρόσωποι των φορέων πολιτισμού του δήμου, που επιδιώκουν με τη μαζικότητα της συμμετοχής και την ποιότητα να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ιστορική μνήμη.
Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι τον Αύγουστο ο δήμος Αγίου Βασιλείου διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία στην πλατεία του Σπηλίου την προβολή των δυο ιστορικών ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη που αναφέρονταν στην πυρπόληση των γυναικών και του ενός ηλικιωμένου στην Καλή Συκιά και στα ολοκαυτώματα των οκτώ χωριών του «Κέντρους». Η προβολή συνοδεύονταν από τις ομιλίες του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργου Μαργαρίτη και του ανώτατου, εν αποστρατεία, στρατιωτικού Πέτρου Κωστάκη…
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ανοίξει με χαιρετισμό του δημάρχου στις 7.30΄το βράδυ, και θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ήρωα ανθυπολοχαγού Νίκου Μιαούλη ενώ για την προσωπικότητα του θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Ηλίας Ν. Λουλούδης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Παντινάκη: Η επαρχία Αγίου Βασιλείου αφηγείται: «Η Κατοχή δεν μας λύγισε…», που αναφέρεται στην καταγραφή μαρτυριών από επιζώντες των κατοχικών χρόνων και γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε περιοχές του δήμου. Πρόκειται για την τρίτη συμπληρωμένη έκδοση, 504 σελίδων.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, με ενεργό συμμετοχή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος, ο δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής και παραγωγός ιστορικών ντοκιμαντέρ Γιάννης Κανελλάκης και ο Αριστομένης Συγγελάκης, διδάσκων στο ΕΑΠ και συγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Δεν λησμονώ… μια εικόνα χίλιες λέξεις» που αναφέρεται στις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκθεση θα στεγάζεται σε αίθουσα του δημοτικού καταστήματος και θα μείνει ανοιχτή δυο βδομάδες. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει Γιάννης-Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, υπεύθυνος των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Αγίου Βασιλείου.
Δείτε επίσης
- Προφυλακίστηκε ο Γιάννης Ξυδάκης για το αιματηρό επεισόδιο - “Είχε αποκλεισμό σκέψης”
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα