Ηλεκτρονικές απάτες: Έτσι κλέβουν οι επιτήδειοι τους απόρρητους προσωπικούς κωδικούς-Τα 4 SOS

  08 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρονικές απάτες: Έτσι κλέβουν οι επιτήδειοι τους απόρρητους προσωπικούς κωδικούς-Τα 4 SOS

Το τελευταίο διάστημα γίνονται ηλεκτρονικές απάτες με την ΑΑΔΕ. Μάλιστα οι επιτήδειοι κλέβουν απόρρητους προσωπικούς κωδικούς από τους πολίτες με την πρόφαση ενός μηνύματος η mail, γράφοντας πως είναι από την ΑΑΔΕ.

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Newsroom ” o αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γιώργος Παπαπροδρόμου και η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη.

1.Τι κάνουμε όταν μας έρχεται μήνυμα από την ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με την κ. Μεθενίτη  οι πολίτες μπαίνουν  κατευθείαν στον σύνδεσμο της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς τους και βγαίνουν από το email το οποίο τους έχει έρθει. Έπειτα μπαίνουν με τους προσωπικούς τους  κωδικούς στην ΑΑΔΕ και στην συνέχεια πατούν στις κατηγορίες της εφαρμογής εκεί που λέει «τα μηνύματά μου».

Αν στα «μηνύματά μου» υπάρχει η σχετική αντίστοιχη ενημέρωση,  τότε αυτό σημαίνει ότι το email που έχουν λάβει οι πολίτες  είναι ασφαλές και πως  δεν υπάρχει κανένας φόβος να το διαβάσουν αλλά και να πατήσουν στο σχετικό link που μπορεί να τους  δίνει η ΑΑΔΕ.

2.Τι γίνεται αν καταφέρουν να πάρουν τα χρήματα μέσα σε μία μέρα;

Σύμφωνα με τον κ.  Παπαπροδρόμου  εκείνο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να επικοινωνήσουν άμεσα με τη τράπεζα. Έπειτα θα πρέπει να προσέξουν τα χρονικά διαστήματα διότι οι περισσότερες απάτες δημιουργούνται στο λεγόμενο χρονικό υπογάστριο, δηλαδή Παρασκευή μεσημέρι, Σαββατοκύριακο και αργίες.

3.Τι θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες;

Οι τράπεζες σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου θα πρέπει να έχουν ένα μηχανισμό σε εικοσιτετράωρη βάση, γιατί όπως είναι γνωστό η απάτη δεν έχει χρόνο και τόπο στο ψηφιακό περιβάλλον.

Εκτός από τις απάτες που γίνονται μέσω email η κ. Μεθενίτη επισημαίνει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και σε μία τηλεφωνική απάτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κάποιοι παριστάνουν υπαλλήλους λογιστικών γραφείων και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αρπάξουν διάφορα δεδομένα κυρίως από τους ηλικιωμένους.

4.Πού μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για τις ηλεκτρονικές απάτες

Για καταγγελίες ηλεκτρονικών απατών οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν το gov.gr. Είναι ένας άκρως εύκολος και πιστοποιημένος τρόπος. Βασική προϋπόθεση για τις καταγγελίες είναι να έχουν πρώτα πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πολιτών.

 

  08 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα