Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Νέες παρατηρήσεις στο στρώμα του όζοντος δείχνουν ότι η τρύπα κλείνει και γενικότερα η κατάσταση του στρώματος δείχνει σύμφωνα πιο καλή από όσο ποτέ πριν τις τελευταίες δεκαετίες.
Το στρώμα του όζοντος είναι μια περιοχή της στρατόσφαιρας της Γης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργηθεί η αποκαλούμενη «τρύπα του όζοντος», κενά στο στρώμα, τα οποία εμφανίζονται στις πολικές περιοχές κυρίως στην περιοχή πάνω από την Ανταρκτική.
Αυτή η τρύπα δημιουργεί επιβλαβείς για τη Γη και την ανθρώπινη υγεία συνθήκες. Η τρύπα δημιουργήθηκε λόγω της υπερβολικής χρήσης χημικών ουσιών που αποδυναμώνουν το στρώμα. Η λειτουργία των ψυγείων είχε υποδειχθεί ως κύρια αιτία της δημιουργίας της τρύπας η οποία γενικότερα ανά περιόδους εμφανίζει συρρίκνωση ή διόγκωση.
Οι δορυφόροι του ευρωπαϊκού προγράμματος δορυφορικής παρατήρησης της Γης Copernicus (CAMS) διαπίστωσε ότι η τρύπα πάνω από τον Νότιο Πόλο έκλεισε νωρίτερα από το αναμενόμενο φέτος. Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων στη διαδικασία συστολής της τρύπας του όζοντος το προστατευτικό στρώμα της Γης επιτέλους επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα στις αρχές Δεκεμβρίου χρονικό σημείο μη αναμενόμενο για αυτή τη διαδικασία συστολής διαστολής της τρύπας.
Εκτός από το ότι έκλεισε νωρίς, η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής ήταν επίσης μικρότερη και σχηματίστηκε αργότερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Αφού ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, η φετινή τρύπα του όζοντος επεκτάθηκε σε μια έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι πάνω 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερο από την ασυνήθιστα μεγάλη τρύπα του όζοντος που σχηματίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Οι ειδικοί για το κλίμα λένε ότι το προστατευτικό στρώμα αερίου της Γης είναι τώρα και πάλι στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο μετά το 1997, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι στο δρόμο της ανάκαμψης. «Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της τρύπας του όζοντος τις επόμενες δεκαετίες» λέει ο Λώρενς Ρουί, διευθυντής του προγράμματος Copernicus.
Naftemporiki.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις