Η Σιβιανή μάσκα ταξιδεύει…

  18 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η Σιβιανή μάσκα ταξιδεύει…

Την περασμένη Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο όμορφο χωριό του Σίβα του Δήμου Φαιστού σμίξαμε τόσοι κι άλλοι τόσοι από τον Σύλλογο Εθελοντών Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, τον Γεργιανό Πολιτιστικό Σύλλογο με τον κο Κώστα Χατζημηνά και όλους του Γεργιανούς, ντυμένους με προβιές και κουδούνια [οι κουδουνάτοι] για να τιμήσουν τη Σιβιανή μάσκα!

Κι  όπως αναφέρει  η κα Μαρίνα Κρανιωτάκη [ της εθελοντικής ομάδας τουρισμού ], μόνο η συνέργεια οδηγεί τα πράγματα προς την πρόοδο! Κι εμείς στον Σίβα ήμασταν όλοι ενωμένοι για πιότερο φως!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «Θέμος Κορνάρος», το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς συνεργάστηκαν  για να προβληθεί και ν’ αναδειχθεί η Σιβιανή μάσκα και ο μύθος γύρω από αυτήν.

Ο δημιουργός της, καλλιτέχνης κος Οδυσσέας Μεσσαριτάκης μάς ενημέρωσε με λεπτομέρεια πώς εμπνεύστηκε κι έφτιαξε για πρώτη φορά τη μάσκα. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φαιστού κος Νικολιδάκης Γρηγόρης και οι δημοτικοί άρχοντες του τόπου.

Η κα Μαχαιριανάκη Αννα, με θέμα ομιλίας: «Παραμύθια για προσωπεία και γονιμικά δρώμενα». Ο Κώστας Χατζημηνάς μας ενθουσίασε με την σύντομη ομιλία του με θέμα: «η Σιβιανή μάσκα στον χρόνο και στον τόπο». Η κα Πρατικάκη Σόνια, μας ξενάγησε στην ιστορία του χωριού την τόσο ενδιαφέρουσα!  Ο κος Συγκελάκης Γιώργος μάς περιήγησε νοερά σε άλλες εποχές χριστιανικού βίου και πιο συγκεκριμένα, μας μίλησε για τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο ο οποίος γεννήθηκε στον Σίβα το 970 περίπου μ.Χ. Η αρχαιολόγος κα Αντωνία Πατεράκη μας μίλησε για τα ανώφλια των διατηρητέων κτιρίων του Σίβα.

Ο πολυτάλαντος διακεκριμένος μουσικός – λαουτιέρης αλλά και ποιητής κος Φραγκιαδάκης Αντώνης μαζί με την εξίσου πολυτάλαντη κα Σοφία Αλατζά μας διασκέδασαν μέσα από τα παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια των Απόκρεων, δίνοντας τη σκυτάλη στο χορό, στο γέλιο και στο άφημα της ψυχής για να εξαγνιστεί και να προετοιμαστεί για την Ανάσταση του Θεανθρώπου αλλά και τον θρίαμβο της Άνοιξης!

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, η Σιβιανή μάσκα ταξιδεύει.

Καλεσμένη στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, κα Χρύσα Βαθιανάκη η οποία μας πρότεινε να φιλοξενηθούν δυο Σιβιανές μάσκες στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στις 21 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισσο, με θέμα: « Τα μορφολογικά στοιχεία της μάσκας – ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες». Έναρξη: στις 10.30π.μ.

11.00 – 13.00: Εργαστήριο κατασκευής μάσκας για ενήλικες με θέμα: « Μάσκα, ο άλλος μου εαυτός»

Θα μπορούμε να δούμε δυο Σιβιανές μάσκες που θα έρθουν από τον Σίβα Φαιστού και θα έχουμε την ευκαιρία να μας μιλήσει ο ίδιος ο δημιουργός, κος Οδυσσέας Μεσσαριτάκης το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου που θα γίνει το αφιέρωμα στον Σίβα. Στο αφιέρωμα αυτό θα γίνει το δρώμενο με τραγούδια σκωπτικού περιεχομένου, με τους Φραγκιαδάκη Αντώνη – Σοφία Αλατζά και την Εύα Καπελλάκη - Κοντού.

Θ’ ακολουθήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση « Generations 1960 – 2019” καθώς και ελεύθερη συμμετοχή στην εικαστική δράση « Γίναμε κομμάτια» της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών».

Η ομιλία και το εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν από την επιμελήτρια – εικαστικό της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου κ. Χρύσα Βαθιανάκη και παρέχονται δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Σας περιμένουμε!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [ Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος [Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

  18 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα