Αναβιώνει το έθιμο της  Σιβιανής Μάσκας.

  10 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Αναβιώνει το έθιμο της  Σιβιανής Μάσκας.

Τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας είναι πλούσια κι έρχονται από την αρχαιότητα ως ίχνη των προγόνων μας, η ακατάλυτη παρακαταθήκη τους για να μην χαθούμε στον Καιάδα και με τον αναδευτήρα του πανδαμάτορα χρόνου γίνουμε σκιά στα όνειρα των μεταγενεστέρων μας!

Είναι φωτισμένοι οι άνθρωποι που σηκώνονται από τις καρέκλες τους και λένε πως αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι αν δεν σωθεί ο τόπος μας.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι οι συνδιοργανωτές τούτης της αναβίωσης του εθίμου της μάσκας με την ζωντανή έκφραση της δια της «Σιβιανής» λεγόμενης μάσκας μιας και ο νεότερος δημιουργός της είναι από τον Σίβα Φαιστού.

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή συνυφασμένη με το ξεφάντωμα αλλά και τον εξωτισμό.

Ήρθανε οι αποκριές, μα το `χω απορία,
τι να ντυθώ, που ολοχρονίς, η μάσκα ‘χει πρωτεία;

Τσ` Απόκριες χορεύουμε πίνουμε, τραγουδούμε
βαστούμε μέχρι το πρωί δίχως να κοιμηθούμε.

Μάσκα για τις αποκριές, μην πας για να γυρέψεις
Έλα στο Σίβα Κυριακή δεκάξι, να χορέψεις.

 

Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου 2020:

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-02-2020

Στις 10.30π.μ. Άφιξη στον Σίβα [πλατεία]

Καλωσόρισμα από τις κοπέλες του χωριού με ντόπια γλυκά και μουσική από τον δεξιοτέχνη στο λαούτο Φραγκιαδάκη Αντώνη, παρέα με την Σοφία Αλατζά στα σκωπτικά τραγούδια .

Στις 11.00π.μ.:  περιήγηση του χωριού από την ιστορικό Σόνια Πρατικάκη και από τον στρατηγό ε.α. Συγκελάκη Γιώργο στο σπίτι του άη Γιάννη του Ξένου.

12.00π.μ.: ομιλία της Άννας Μαχαιριανακη.

12.20π.μ.: Σύντομη ομιλία από τον κ. Κώστα Χατζημηνά για την σπουδαιότητα του ονόματος του χωριού και την σχέση της μάσκας με την αρχέγονη παράδοση.

Ακολουθεί η παρουσίαση της μάσκας από τον δημιουργό κο Μεσσαριτάκη Οδυσσέα. Οι νέοι του Σίβα θα κυκλοφορούν στην πλατεία, φορώντας τις μάσκες.

Στις 14.00 περίπου, φιλική συμμετοχή των Γεργιανών με ασκομαντούρα και προβιές και θα συμπαρασύρουν τον κόσμο σε μια γιορτή.

 

Παρουσίαση εκδήλωσης: Εύα Καπελλάκη  Κοντού.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degIi studi di Napoli “Federico II”].

 

  10 February, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ