Η σχινοκαρπία στις ελιές και ο δάκος ανησυχούν τους παραγωγούς - Τι πρέπει να κάνουν

ot.gr  15 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Η σχινοκαρπία στις ελιές και ο δάκος ανησυχούν τους παραγωγούς - Τι πρέπει να κάνουν

Στην οψίμηση της παραγωγής επιδρώντας αρνητικά στην καρπόδεση με αποτέλεσμα την κατά τόπους εμφάνιση ακαρπίας και σχινοκαρπίας συντέλεσαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων υπάρχει γενικευμένη εικόνα έντονα ανομοιόμορφης ανάπτυξης των καρπών, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στην αντιμετώπιση της καταπολέμησης του δάκου.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πρόοδο του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση παγίδων για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού σε ολόκληρη την Κρήτη, με ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών δακοπληθυσμών κατά τόπους, ενώ το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης με δολωματικούς ψεκασμούς  έχει ξεκινήσει κανονικά καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος ψεκασμός.

Παράλληλα, η φετινή χρονιά, εξαιρουμένων λίγων περιοχών, χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς, με κατά τόπους εμφάνιση ακαρπίας, που έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας αρκετών περιοχών των ΠΕ Χανίων και Λασιθίου και στη συνέχεια τοπικών κοινοτήτων των ΠΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου, όπου κριθεί αναγκαίο.

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο, μέσω των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της μειωμένης καρποφορίας, παρόλα αυτά όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς «η Περιφέρεια Κρήτης είναι καθ’ όλα έτοιμη με όλα τα αναγκαία μέσα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του».

Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί

Παράλληλα συνιστάται στους παραγωγούς, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση  των ελάχιστων  χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται:

α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης,

β) η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και

γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών.

 

ot.gr  15 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα