Η πρόγνωση του καιρού μέχρι το Πάσχα

  23 April, 2019 ΑΡΘΡΑ
Η πρόγνωση του καιρού μέχρι το Πάσχα

Η σκόνη επιστρέφει με... 28άρια

Νοτιάδες, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, συννεφιά, αλλά και... αφρικανική σκόνη περιλαμβάνει το καιρικό σκηνικό που θα επικρατήσει στην Κρήτη μέχρι και μεθαύριο Μεγάλη Πέμπτη.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις, ενώ από τη Μεγάλη Παρασκευή ο “υδράργυρος” θα σημειώσει μικρή πτώση, χωρίς, ωστόσο, να αναμένονται βροχοπτώσεις. Εξάλλου, όπως επισήμανε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι καλός μέχρι και την ημέρα της Λαμπρής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού μας να απολαύσουν τις πασχαλινές τους εξορμήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης έχει ήδη ξεκινήσει από χθες στο νησί, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί αύριο και μεθαύριο, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη.

Εξάλλου, αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, ο μετεωρολόγος μάς εξηγεί ότι διαχωρίζεται σε αυτήν που δύναται να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο και σε αυτήν που είναι άμεσα ορατή στο ανθρώπινο μάτι και δημιουργεί αίσθηση θολότητας στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, η σκόνη με τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι επικίνδυνη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα κάνει εντονότερη την εμφάνισή της στην Κρήτη αύριο και μεθαύριο.

Σταδιακά από τη Μεγάλη Παρασκευή η σκόνη θα υποχωρήσει, ενώ από το Μεγάλο Σάββατο η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη.

Αναφορικά με τη σκόνη που είναι αντιληπτή και με γυμνό μάτι (και η οποία ευθύνεται για το... λέρωμα των αυλών, των μπαλκονιών και των οχημάτων), ο κ. Λέκκας μάς εξηγεί ότι αυτή θα μεταφέρεται, ανά διαστήματα, στην Κρήτη, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες, μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και θα αρχίσει να υποχωρεί.

Συννεφιά, αλλά όχι βροχές

Από σήμερα, εξάλλου, προβλέπονται στο νησί αυξημένες νεφώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αναμένονται βροχοπτώσεις. Επίσης από σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως νοτιανατολικοί μέχρι και νότιοι, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 4 με 5 μποφόρ, ενώ τοπικά θα φτάσει μέχρι τα 6 μποφόρ. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η ένταση των ανέμων θα είναι μεγαλύτερη στις ανατολικές περιοχές του νομού Χανίων, καθώς και στα βόρεια τμήματα των υπόλοιπων νομών της Κρήτης. Εξάλλου, για αύριο Μεγάλη Τετάρτη, προβλέπεται ενίσχυση της έντασης των νοτιάδων. Από τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο, οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις και η έντασή τους θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 μποφόρ.

Καλός ο καιρός και το Πάσχα

Υψηλές για την εποχή θα είναι οι τιμές του υδράργυρου: Όπως μας λέει ο Μανόλης Λέκκας, η θερμοκρασία θα έχει ανοδικές τάσεις αυτές τις ημέρες, με τις ελάχιστες τιμές της να κυμαίνονται από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές αναμένεται να σημειωθούν μεθαύριο Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και ο υδράργυρος προβλέπεται να “σκαρφαλώσει” στους 26 βαθμούς, ενώ κατά τόπους θα φτάσει (ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει) και τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Μεγάλη Παρασκευή, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ωστόσο θα παραμείνει σε καλά για την εποχή επίπεδα, τόσο το Μεγάλο Σάββατο, όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Όπως κάθε φορά που μας... “επισκέπτεται” η αφρικανική σκόνη, έτσι και τώρα οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Με λίγα λόγια, άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, άνθρωποι άνω των 65 ετών, αλλά και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, για όσους υποφέρουν από άσθμα, τονίζεται ότι ενδεχομένως να χρειαστούν να εισπνέουν συχνότερα το ανακουφιστικό τους φάρμακο. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν, καλό θα είναι να απευθύνονται στον γιατρό τους. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ακόμη κι αν κάποιος δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, από τη στιγμή που θα αισθανθεί ενόχληση στα μάτια, στη μύτη, ή το λαιμό ή αρχίσει να βήχει, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση, ιδιαίτερα εάν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

  23 April, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα