H Πρόγνωση του καιρού  έως την Κυριακη από τον Μ.Λέκκα

  27 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
H Πρόγνωση του καιρού  έως την Κυριακη από τον Μ.Λέκκα

Εξασθενούν σταδιακά οι άνεμοι

Άστατος θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή ο καιρός στο νησί κι ενδεχομένως να μας επιφυλάσσει «εκπλήξεις» καθώς τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

«Η ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο και η εισβολή της ψυχρότερης αέριας μάζας στην κατώτερη ατμόσφαιρα ήταν τα αίτια που προκάλεσαν την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού στην Κρήτη με λίγες τοπικές βροχές να έχουν σημειωθεί σε βόρειες περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου καθώς και σε ορεινές περιοχές του Ηρακλείου και Λασιθίου.

Για σήμερα Πέμπτη αναμένεται ότι και μια ανώτερη διαταραχή θα συμβάλει στην εκδήλωση των καιρικών φαινομένων με τις βροχές να είναι περισσότερο εκτεταμένες και με πιθανότητα για πιο έντονες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά της Κρήτης. Οι Βόρειοι άνεμοι όμως αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι αποκαθιστώντας και πάλι τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Η ανώτερη όμως διαταραχή θα προκαλέσει από την Παρασκευή το πρωί τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα Νοτιοδυτικά της χώρας μας. Από επιστημονικής πλευράς αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή αφού μπορούν να εκδηλώσουν έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα και από πλευράς βροχής αλλά και ανέμων. Πολλά όμως εξαρτώνται από τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες που θα το ενισχύσουν καθώς και από την πορεία μετακίνησης τους.

Τα προγνωστικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών έδειξαν αρχικά ακραία συμπεριφορά του καιρού σε νότιες περιοχές της χώρας μας και μεταξύ αυτών και των δυτικών περιοχών της Κρήτης,  με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

  Τα νεότερα όμως δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων  δίνουν πολύ καλύτερη την εικόνα του καιρού με την εκδήλωση ενός άστατου καιρού από την Παρασκευή το πρωί με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού,  ενώ οι άνεμοι θα στραφούν από Ανατολικές διευθύνσεις  και αργότερα ΝΑ χωρίς όμως να εμφανίζουν  τάσεις ενίσχυσης. 

 Καλύτερος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, ιδιαίτερα στα ανατολικά της Κρήτης αλλά και με λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νότια.  Άστατος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή  με τοπικές βροχές , ιδιαίτερα και πάλι στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι από το Σάββατο θα στραφούν από Νότιες διευθύνσεις .

Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η παρακολούθηση των νεότερων προγνωστικών δεδομένων τα οποία θα αποτυπώσουν καλύτερα τον καιρό των επόμενων ημερών και στο κατά πόσο μπορεί να μας επιφυλάσσει  εκπλήξεις.

 

Εμμανουήλ Λέκκας  Μετεωρολόγος, MSc

 

  27 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα