Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός σε περίπτωση πρόωρων εκλογών
Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας - Η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο θα διαδεχθεί της παραιτήσεως Τσίπρα.
Ενισχύονται, όπως όλα δείχνουν, τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες, με το πολιτικό σύστημα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αναμένοντας και τις επίσημες αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα εν λόγω σενάρια πιθανότητα να κληθεί να αναλάβει για πρώτη φορά γυναίκα πρωθυπουργός. Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τη θέση του πρωθυπουργού μπορεί να προταθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρχαιότερη επικεφαλής ανωτάτου δικαστηρίου, είχε περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου τέλη Ιουλίου, με τις τότε πληροφορίες -χωρίς να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται- να αναφέρουν ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το θέμα των διαδικασιών υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Όπως φαίνεται, τα σενάρια για κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή απομακρύνονται, ωστόσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει απευθείας εκλογές, αφού δεν έχει συμπληρώσει 12 μήνες ζωής και ως εκ τούτου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Συντάγματος, όπως οι διερευνητικές εντολές.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να προκύψει, άρα και αυξάνεται η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές.
Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ενώ κάποιοι Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία (παρ. 1 αρ. 41 και παρ. 3 αρ. 37) η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης.
Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί εως και τρεις ημέρες.
Εάν διαπιστωθεί πλήρης αδυναμία συνεννόησης και άρα βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση -ορίζεται και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, και που θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.
Να σημειωθεί ότι η κ. Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975 και είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο, η οποία και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005.
πηγή:protothema.gr
Δείτε επίσης
- HΠΑ: “Παγώνουν” τη βοήθεια στο εξωτερικό-Εξαίρεσεις το Ισραήλ και η Αίγυπτος
- Το ελληνικό νησί ανάμεσα στους 5 «παραδείσους» παγκοσμίως για συνταξιούχους
- Όσκαρ 2025: Όλες οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς