Η πορεία της πανδημίας στον κόσμο και οι προσπάθειες για την ανάσχεσή της
Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Ιράν και Ινδία ανησυχία σε Αυστραλία ενώ τα κράτη με τοπικά μέτρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν συνδυαστικά τις νέες εξάρσεις του ιού με την ανάγκη για επανεκίνηση της οικονομίας.
Μόλις εννέα ήταν χθες τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα 7 εξ’ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Μέσα λοιπόν…πάμε καλά.
Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο;
Μια προσεκτικότερη ματιά για την πορεία του κοροναϊού στον έξω κόσμο δεν θα έβλαπτε καθώς τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στενέψει σχετικά τη ματιά μας μόνο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και την οικονομία μας.
Οι παγκόσμιοι αριθμοί
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins , μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 11.419.638 κρούσματα παγκοσμίως και 532.441 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των νεών κρουσμάτων είναι περίπου 1 εκατομμύριο ανά εβδομάδα.
Νέα στοιχεία για τη μετάδοση του ιού
Εν τω μεταξύ, ανησυχία προκαλεί ανοικτή επιστολή 239 επιστημόνων από 32 χώρες προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με την οποία, σύμφωνα με τους New York Times, καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης των ανθρώπων έναντι του κοροναϊού. Το νεό στοιχείο που καταθέτουν οι επιστήμονες είναο πώς ο ιός «είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί»
Η εξέλιξης της πανδημίας
Στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό και σχεδόν 130.000 έχουν χάσει τη ζωή τους η πανδημία βρίσκεται σε ραγδαία άνοδο. Ενώ πολλές πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Σε 34 πολιτείες τα νέα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία, ενώ μόλις σε 3 πτωτική.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντως συνεχίζει να έχει τα μάτια και τα αυτιά του κλειστά και να δηλώνει πως το 99% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ «είναι εντελώς ακίνδυνα». Οι κυβερνήσεις πάντως 18 πολιτειών έχουν αντίθετη άποψη και προχωρούν σε «πάγωμα» της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστική πάντως της στάσης του αμερικανικού λαού απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής του αμερικανικού οργανισμού τροφίμων και φαρμάκων, Στίβεν Χαν, πώς σύμφωνα με έρευνα, το 27% των αμερικανών δεν θα αποδεχόταν να υποβληθεί σε εμβολιασμό για τον κοροναϊό ακόμα και αυτή ήταν δωρέαν. «Είναι ανησυχητικό. Φυσικά, το θέμα του εμβολιασμού σε αυτήν τη χώρα εκκρεμεί εδώ και χρόνια»
Στη Βρετανία μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει, οι εικόνες των κοσμοπλημμυρισμένων παμπ, που ξανάνοιξαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, που είχαν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. «Σχεδόν κανένας δεν φορούσε μάσκα και κανείς δεν τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας…Για να είμαι ειλικρινής με τόσο κόσμο στον δρόμο ήταν φυσικά αδύνατο», δήλωσε στο PA Media o ιδιοκτήτης παμπ, Ραφάλ Λιζέφσκι. Αν και τα νέα κρούσματα συνολικά στη χώρα μειώνονται (χθες καταγράφηκαν 516), ανησυχία προκαλεί η τάση να δημιουργηθούν εστίες εξάρσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Μια τέτοια είναι το Μέρτθιρ Τιντφίλ της Ουαλίας, όπου υπηρξε έξαρση κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος. Μέτρα τοπικού lockdown εφαρμόζονται στην πόλη του Λέστερ, όπου έκλεισαν καταστήματα πώλησης μη αναγκαίων προϊόντων καθώς και τα περισσότερα σχολεία. Επιπλέον δόθηκαν συστάσεις προς τους κατοίκους, να μένουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το Λέστερ κατέγραψε το 10% των συνολικών νέων κρουσμάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα 13 βρετανικά πανεπιστήμια κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες του Covid-19 επηρεάζουν 1 στους 20 σπουδαστές στο Ηνωμένο Βασίλειό προκαλώντας, για το έτος 2020 – 2021 στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης απώλειες από 3 έως 19 δισεκατομμυρίων λιρών.
Στην Ισπανία, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, νέο lockdown επιβλήθηκε στην Γαλικία, και συγκεκριμένα σε περιοχή 70.000 κατοίκων Λα Μαρίνα, στην επαρχία Λούγκο. Οι κάτοικοι της περιοχής τίθεται σε περιορισμό μέχρι την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλίκια. Οι αρχές αναφέρουν ότι η μετακινήσεις εντός της περίοχης επιτρέπονται και πως ο περιορισμός αφορά στην είσοδο και την έξοδο από την πόλη. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με το 50% της χωρητικότητάς τους, ενώ η χρήση της μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι παραλίες. Όπως ανέφερε ο ισπανός υπουργός υγείας Σαλβαδόρ Ίλλα, «Τα μετρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το lockdown ήταν το κλειδί για να ισιώσει η καμπύλη. Σήμερα είναι και πάλι απαραίτητα για να σταμήσει η έξαρση».
Περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν επιβληθεί σε περισσότερους από 200.000 κατοίκους και στην Καταλονία, στην περιφέρεια Σεγρία, στην οποία ανίξοι και η πόλη Λέριδα. Στις 3 Ιουλίου τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 150, προκαλώντας έτσι ανησυχία. Οι μετακινήσεις προς και από τους χώρους εργασίας θα επιτρέπεται, όπως οι εργαζόμενοι που θα μεταβαίνουν ή θα φεύγουν από την περιοχή θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν βεβαίωση του εργοδότη τους.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στην Καταλονία.
Στη Γερμανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων (140 χθες) δεν προκαλεί ανησυχία. Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία εφαρμόζουν το μέτρο χρήσης μάσκας, τήρησης των αποστάσεων αλλά και της υποχρέωσης των επισκεπτών να δίνουν πληροφορίες για τις κοινωνικές τους επαφές προκειμένου σε περίπτωση έξαρσης να είναι πιο εύκολη η ιχνηλάτηση.
Η «κίνηση» στον τομέα εστίασης της χώρας παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επιπέδα ,με τους μελετητές να κάνουν λόγο για την πιο ραγδαία ύφεση από την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ παραμένει αισιόδοξος πως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει.
Στην Αυστραλία τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών της Βικτόρια και της Νέα Νότιας Ουαλίας έκλεισαν καθώς η Βικτόρια κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων (127) από την έναρξη της πανδημίας.
Η πορεία του κοροναϊού στην Αυστραλία, με περίπου 8.400 συνολικά κρούσματα και 104 θανάτους ήταν ικανοποιητική, όμως η αύξηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει μια σχετική ανησυχία. Μέτρα τοπικής καραντίνας εφαρμόζονται και στη Μελβούρνη, όπου περισσότεροι από 300.000 κάτοικοι προαστίων της Μελβούρνης έχουν «επιστρέψει», τις τελευταίες ημέρες, στο επίπεδο περιορισμού 3. Βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους και επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, για να επισκεφθούν κάποιον γιατρό, για να μεταβούν στην εργασία τους, για να φροντίσουν άτομα που έχουν ανάγκη και για να ασκηθούν.
Στο Ιράν, οπού καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων από κοροναϊό (163 την Κυριακή), εφαρμόζεται το μέτρο χρήσης μάσκας όμως η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της για εφαρμογή του μέτρου εθελοντικής κοινωνικής αποστασιοποίησης απέτυχαν.
Στην Ινδία, που ξεπερνώντας τη Ρωσία, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά από ΗΠΑ και Βραζιλία, καταγράφηκε ρεκόρ νέο κρουσμάτων, καθώς την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν πάνω από 2.500 νέα περιστατικά.
Η κυβέρνηση μετέτρεψε έναν ναό, στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, σε νοσοκομείο και δομή καραντίνας χωρητικότητας 10.000 κλινών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κορονοϊός: Απαντήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca
- Κορονοϊός: 12.537 κρούσματα και 14 νεκροί σήμερα στη χώρα
- Κορονοϊός: 4.698 κρούσματα και 19 θάνατοι σήμερα στη χώρα
- Κορονοϊός: Πιο μεταδοτική η παραλλαγή της Όμικρον-Ανήσυχοι οι επιστήμονες
- Koρονοϊός: Nέα μέτρα συζητούν οι ειδικοί-Ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών