Σε παρατεταμένο τεστ κοπώσεως υποβάλλονται οικονομία και κυβέρνηση με την τροπή της πανδημίας να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος αναζητώντας λύσεις αποσυμπίεσης μέσω της αλλαγής περιοριστικών μέτρων, των κοινοτικών κονδυλίων από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, αλλά φυσικά μέσω των έκτακτων βοηθημάτων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πολύμηνο “κλείσιμο”. Η περιπέτεια των αυστηρών lockdown έχει ξεχειλώσει τα χρονικά περιθώρια του επιθυμητού σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της οικονομίας, αυξάνοντας παράλληλα και τον λογαριασμό για τα ταμεία του κράτους.
Το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσαν την παράταση των έκτακτων μέτρων για τον Απρίλιο ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα με στόχευση την ενίσχυση της ρευστότητας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως η Επιστρεπτέα 7. Το φρένο των επιδημιολόγων στο άνοιγμα των επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα και οι αντιδράσεις από τον κόσμο της αγοράς οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει έκτακτο βοήθημα – αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες παραμένουν κλειστές.
Στο πακέτο του Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών με ημερομηνία λήξης έως την 30η Απριλίου, κατά επιπλέον 30 ημέρες, ενώ παρατείνεται το μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, το δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλλει το δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους έχουν παραμείνει σε αναστολή από τις αρχές του χρόνου. Στα μέτρα στήριξης του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται η παράταση του μέτρου του κουρέματος ενοικίων και η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε πριν από το Πάσχα να λάβουν ταυτόχρονα τις αποζημιώσεις για τα κουρέματα που υπέστησαν και κατά τον μήνα Φεβρουάριο και κατά τον μήνα Μάρτιο.
Επίσης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.
Ρευστότητα
Η κυβέρνηση τον Απρίλιο και τον Μάιο ενεργοποιεί προγράμματα για παροχή ρευστότητας στην αγορά, όπως είναι ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ με βάση την πτώση τζίρου Ιανουαρίου – Μαρτίου. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει το μέτρο των παγίων δαπανών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπου η ένταση της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης και ζημιές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Αφορά ένα πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων για περίπου 150.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τη επιδότηση του δανείου τους. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως τις 9 Μαΐου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις της κρατικής συνδρομής στους δικαιούχους, καλύπτοντας αναδρομικά και τη δόση του Απριλίου.
Έκτακτη αποζημίωση 1.000 έως 4.000 ευρώ
Αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1.000 έως 4.000 ευρώ για τον Απρίλιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της μείωσης τζίρου, θα λάβουν 100.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις των κλάδων που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται σε:
1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των παραπάνω ποσών.
Η αποζημίωση:
είναι μη επιστρεπτέα,
είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, -δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία
- Πρόσθετο πακέτο μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και εργοδοτών ύψους 3,3 δισ. ευρώ
- Όλα τα νέα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
- Ετοιμάζεται νέο πακέτο στήριξης για εργαζομένους - πληγείσες επιχειρήσεις
- Tα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων