Η προσφορά στους ακρίτες κατοίκους, η επίσκεψη στο νησάκι της Ρω, η συγκινητική υποδοχή από τους φαντάρους
Ανεξίτηλη άφησαν την σφραγίδα τους στο ακριτικό Καστελόριζο οι γιατροί και οι νοσηλευτές των Γιατρών του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι στο πλαίσιο του εθελοντισμού, προσέφεραν για μία ακόμα φορά τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους του νησιού. Κατά την τριήμερη παρουσία τους στο Καστελόριζο εξέτασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 30 μαθητών του νησιού.
Γιατροί και νοσηλευτές έκαναν συνεχώς ιατρεία από την Παρασκευή οπότε και έφθασαν στο Καστελόριζο με το Σινούκ μέχρι και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οπότε και η αποστολή επέστρεψε στην Κρήτη. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, έγινε σοβαρή δουλειά και οι ντόπιοι υποβλήθηκαν σε σημαντικές εξετάσεις όλων των ειδών. Έγιναν πολλά υπερηχογραφήματα, ακτινολογικοί έλεγχοι, γυναικολογικές εξετάσεις, εξετάστηκαν δερματολογικά περιστατικά, ορθοπεδικά και χειρουργικά περιστατικά, εμβολιάστηκαν παιδιά…Συνολικά έγιναν 387 (!) εξετάσεις. Ιδιαίτερη ήταν η περίπτωση μίας γιαγιάς με πνευμονικό οίδημα, το οποίο αντιμετωπίστηκε καίρια από τους γιατρούς της Κρήτης.
Δεν είναι όμως μόνο η χαρά της προσφοράς που έχουν να θυμούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές της αποστολής. Στις καρδιές τους χαραγμένη για πάντα θα μείνει και η υπερηφάνεια που ένιωσαν, πηγαίνοντας με καραβάκι, στο νησάκι της Ρω. Η υποδοχή από τους 25 φαντάρους του νησιού ήταν απερίγραπτα συγκινητική. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι κρητικοί και η χαρά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όπως περιγράφει ο πρόεδρος των Γιατρών του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ, Μανώλης Βεληβασάκης.
«Δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν όσα νιώσαμε» σχολίασε, υπογραμμίζοντας ότι οι φαντάροι μας κρατούν ψηλά την σημαία της Ελλάδος. Όσο για την αποστολή, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι ο εθελοντισμός και η διάθεση για προσφορά είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους. Όπως εξηγεί, πήγαν στο Καστελόριζο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, εξίσου σημαντικό όμως ήταν και το κομμάτι της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής προς τους ακρίτες και τους στρατιώτες μας.
Να σημειωθεί ότι η πολυμελής αποστολή που αποτελούνταν από 33 γιατρούς και νοσηλευτές 17 ειδικοτήτων έφθασε στο Καστελόριζο με Σινούκ που διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι εθελοντές επιχορηγήθηκαν τελικά από τις Μινωϊκές Γραμμές που έχουν υιοθετήσει τους Γιατρούς του Αιγαίου του ΠΑΓΝΗ. Να ευχηθούμε και στην επόμενη αποστολή με το καλό!
Δείτε επίσης
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του