Η Μεγάλη Έκρηξη – Από τη Στρογγύλη στη Σαντορίνη
Ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε ότι «το μυθιστόρημα είναι ένα ψέμα, μέσα από το οποίο μαθαίνεις την αλήθεια». Η ρήση του Καμύ επιβεβαιώνεται από ιστορικούς ερευνητές, όσον αφορά την ελληνική Μυθολογία. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι πολλοί μύθοι περιγράφουν ίσως με κάποια υπερβολή διανθισμένη με παραγωγική φαντασία, γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν στο απώτερο παρελθόν και η μνήμη τους διατηρήθηκε με τον προφορικό λόγο, μέχρι να καταγραφούν εκατοντάδες ίσως χρόνια αργότερα.
Τα πραγματικά γεγονότα μεταφερόμενα από γενεά σε γενεά με τον προφορικό λόγο, διανθίστηκαν με φαντασιώσεις και “τέρατα”, διατηρώντας όμως την πραγματική βάση από την οποία προήλθε ο μύθος. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το όμορφο Οροπέδιο του Λασιθίου στην Κρήτη με την έκρηξη του ηφαιστείου της νήσου Στρογγύλης, σημερινής Σαντορίνης, που συνέβη την Μινωική εποχή;
Το νησί της Σαντορίνης πήρε αυτό το όνομα πολύ μεταγενέστερα, από παραφθορά του ονόματος της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (Santa Irene = Σανταρίνη ή Σαντορίνη) που είχαν οι Ενετοί στο νησί. Ήταν γνωστό επίσης και ως Θήρα, από το όνομα ενός Σπαρτιάτη που αναφέρετε ότι αποίκησε πρώτος το νησί.
Από Καλλίστη και Στρογγύλη σε Σαντορίνη
Η Σαντορίνη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με το όνομα Στρογγύλη λόγω του σχήματος που είχε πριν την έκρηξη του ηφαιστείου το 1630 πΧ, οπότε το δυτικό μέρος του νησιού βυθίστηκε και παρέμεινε μόνο η νησίδα Θηρασιά, που είναι και η κορυφή του ηφαιστείου. Αναφέρεται επίσης με το όνομα Καλλίστη στον Όμηρο που έζησε περίπου το 800 πΧ. και περιέγραψε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια γεγονότα που εκτιμάτε ότι συνέβησαν κοντά στο έτος 1194 πΧ, δηλαδή πριν περίπου 400 χρόνια.
Στο νότιο μέρος του νησιού στην περιοχή Ακρωτήρι, όπως αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη υπήρχαν σπίτια από την Μινωική εποχή που ήταν αρχιτεκτονικά θαύματα της εποχής. Δηλαδή ήταν τριώροφα με εντυπωσιακό δίκτυο εσωτερικής ύδρευσης και αποχέτευσης, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες. Επίσης στην περιοχή υπήρχαν πλατείες και λιθόστρωτοι δρόμοι. Ο οικισμός αυτός, όπως εκτιμάτε από τους αρχαιολόγους, καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το έτος 1630 πΧ, δηλαδή πριν περίπου 3.650 χρόνια από το σήμερα.
Δικταίο ιερό και Δαιδάλειο
Στην Μινωική Κρήτη, μία ιερή περιοχή ήταν το Οροπέδιο Λασιθίου. Εκεί βρίσκεται το Δικταίο Άνδρο, όπου σύμφωνα με τον Ησίοδο (730 πΧ) στο έργο του “Θεογονία”, η Ρέα έκρυψε το μωρό της τον Δία για να τον γλυτώσει από τον παιδοφάγο πατέρα του τον Κρόνο. Όπως περιγράφεται στους στοίχους 481 έως 484 της Θεογονίας, η Ρέα πρέπει να περπάτησε από την αρχαία Λύκτο που βρίσκεται κοντά στο Κράσι στα κράσπεδα του Οροπεδίου, μέχρι το Δικταίο Άνδρο όπου έκρυψε το ιερό μωρό της τον Δία.
Η διαδρομή αυτή από τη Λύκτο έως το Δικταίο Άνδρο έχει χαρακτηριστεί ως Μινωική Διαδρομή και διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ανάμνηση των μυθολογικών γεγονότων που προαναφέρθηκαν. Οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος και Οροπεδίου Λασιθίου συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις μυθολογικής μνήμης.
Σε πήλινη πινακίδα με γραμμική γραφή Β΄ που ανακαλύφθηκε στην Κνωσό και χρονολογήθηκε ότι κατασκευάστηκε το 1380 πΧ αναφέρονται τα ιερά του Δικταίου Δία και το Δαιδάλειο, που όπως συμπεραίνεται από την πινακίδα ήταν τα πιο απομακρυσμένα από την Κνωσό, δηλαδή ψηλά στο ιερό Οροπέδιο του Δία.
ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr
Δείτε επίσης
- Ν.Ο.Τυμπακίου: Εθελοντικός καθαρισμός τηςπαραλίας του Κόκκινου Πύργου
- Δήμος Φαιστού: Το μήνυμα Νικολιδάκη για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου
- Γ’Εθνική:Διευρύνεται το αρνητικό σερί του ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: «Αναμένονται πλημμύρες στην Κρήτη»
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
Σχετικά άρθρα
- Κινεζικό αντίγραφο της... Σαντορίνης στην επαρχία Γιουνάν
- Σαντορίνη: Μαγματικός θάλαμος στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο - Τα κοινά σημεία με τη φονική έκρηξη
- Το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη στο μικροσκόπιο.
- Σαντορίνη: Η Κόρη της Θήρας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας
- Aερογέφυρα ζωής ανάμεσα σε Σαντορίνη και Κρήτη για διασωληνωμένο ασθενή