Η λειψυδρία είναι εδώ και απειλεί την Κρήτη
Η Κρήτη, παρά τις σχετικά καλές περιόδους βροχής που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Ενα φαινόμενο που απασχολεί τους κατοίκους της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας. Για αυτό άλλωστε και η ανάγκη για τη χώρα να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει το «υδάτινο» μέλλον είναι μεγάλη.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση της λίστας των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ένα 30% της επιφάνειας της Ελλάδας να γίνει έρημος μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Ο κινδυνος αυτός δεν είναι καινούργιος. Ηδη εδώ και καιρό καθηγητές έχουν επισημάνει τον κινδυνο ερημοποίησης μεγάλου τμήματος του ελληνικου εδάφους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ενώ οι δυτικές περιοχές είναι σχετικά υγρές και στα βουνά τους καταγράφονται 85 ίντσες βροχής το χρόνο, άλλες περιοχές μετα βίας φτάνουν τις 15 ίντσες. «Η ανισορροπία αυτή φέρνει περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ελλείψεων. Και η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» αναφέρεται στο άρθρο του Jon Heggie για το National Geographic το οποίο αναδημοσιεύει το Πρώτο Θέμα..
Η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια αυτά έχει αποδείξει ότι κάνει ενέργειες για το νερό και τη διαχείριση του. Στα πλαίσια αυτά στηρίζει και τους TOEB του νησιού για τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης δικτύων, τόνισε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώς.
Xθες εξάλλου έγινε συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης με θέμα «Έξυπνη διαχείριση του νερού άρδευσης» παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών – Διεθνών Θεμάτων Γιώργου Αλεξάκη με τη συμμετοχή του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για το Περιβάλλον Νίκου Ξυλούρη.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος iWATERMAP - Interreg EU που έχει θέμα τις “Καινοτόμες Εφαρμογές στον Τομέα των Υδάτινων Πόρων” και συζητήθηκε η αξιοποίηση της καινοτόμας μεθόδου που έχει αναπτυχθεί από το ΙΤΕ: «Έξυπνες Πλατφόρμες Διαχείρισης Δικτύων».
Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και Μεσσαράς παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας τους και τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού (απώλειες, διαρροές, υδρόμετρα, κλπ) ενώ ζήτησαν ενιαία επίλυση των προβλημάτων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ο Γιώργος Τζαγκαράκης – Ερευνητής στο ΙΤΕ κατέγραψε τα αναλυτικά στοιχεία που συνθέτουν το θέμα και αφού τα επεξεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα του για το κόστος και την εφικτότητα υλοποίησης.
Η Περιφέρεια Κρήτης, οι ΤΟΕΒ και το ΙΤΕ συμφώνησαν να συμβάλλουν από κοινού στην ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης των ΤΟΕΒ, στην εξοικονόμηση πόρων (νερού, ενέργειας, ανθρώπινων).
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα: ο Διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Μ. Κριτσωτάκης και ο Τμηματάρχης Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής του προγράμματος κ. Παπαδάκης και η Μ. Κανδυλογιαννάκη στέλεχος της Δ/σης Περιβάλλοντος και χωρικού Σχεδιασμού.
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
Σχετικά άρθρα
- Be Safe in Greece: Καμπάνια τουριστικής προβολής της Ελλάδας
- Τρεις Εκκλησιές: Ορμητικός χείμαρρος «έκοψε» το χωριό στα δύο
- Πρωινή βροχή στα Μάταλα - Πολύ νερό, τη νύχτα, στο Γεροπόταμο
- Χαμηλή η επικινδυνότητα των μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό
- Οι μελέτες για τα ενεργειακά έργα που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας στους ΤΟΕΒ και στη Μεσαρά