“H κρητική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με “μπροστάρη” τον τουρισμό”
H Κρήτη μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο νέο "επενδυτικό προορισμό" της Ελλάδας και η Εθνική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά με τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων. Οπως άλλωστε κάνει ήδη αυτή τη στιγμή, χρηματοδοτώντας με δάνεια πολλά μεγάλα (όπως το αεροδρόμιο Καστελίου και μεγάλα οδικά έργα) και μικρά έργα σε ολόκληρο το νησί.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, βρέθηκε στο νησί και παρουσίασε την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την οικονομία της Κρήτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Galaxy. Ταυτόχρονα τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με σημαντικούς πελάτες του ιδρύματος στην Κρήτη.
Δυναμική κρητική οικονομία
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτη, ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα αλλά και για την οικονομία της Κρήτης ειδικότερα, η οποία όπως σημείωση δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις όσον αφορά το ΑΕΠ. Βεβαίως έκανε εκτεταμένη αναφορά στην επιτυχημένη τουριστική περίοδο και ανέφερε τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, έως και το 2030, της τράπεζας όσον αφορά στην κρητική οικονομία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζες επεσήμανε τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην Κρήτη, ενώ ανέφερα χαρακτηριστικά ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το σημαντικό για την Κρήτη ανέφερε ο CEO της Εθνικής είναι ότι έχει πόρους από πολλούς τομείς, ωστόσο με κύριο παράγοντα τον τουρισμό, όπου στο τομέα αυτό οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές αλλά και να δημιουργηθούν νέες που θα σηκώσουν το μελλοντικό μεγάλο βάρος.
Η παρουσίαση της μελέτης
Στην παρουσίαση της μελέτης της Εθνικής τράπεζας με τίτλο: "Κρήτη: Οι νέες τουριστικές τάσεις ενδυναμώνουν την οικονομία της", η επικεφαλής Οικονομολόγος της τράπεζας Τζέση Βουμβάκη ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας που περιλαμβάνουν τη γενικότερη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και καταλήγουν στην οικονομία του νησιού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι για την Κρήτη ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της ενώ όλες οι άλλες δραστηριότητες όπως αγροδιατροφή, καινοτομία, εμπόριο, κατασκευές, υπηρεσίες, αντιστοιχούν στο 50% καθιστώντας το νησί μια πολυδιάστατη ολοκληρωμένη οικονομία που εξασφαλίζει ευρεία διάχυση( υψηλό πολλαπλασιαστή), των τουριστικών εισπράξεων.
Ειδικά ως προς τον τουρισμό παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν τις επιδόσεις του νησιού. Η Κρήτη έχει κατακτήσει την 4η θέση στην Ευρώπη και την 9η στον κόσμο, έχει 63% πολυτελή ξενοδοχεία (50% στην υπόλοιπη Ελλάδα), 10% απόδοση των τουριστικών επενδύσεων (8% στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Η πορεία του τουρισμού θεωρείται ότι θα συνεχίσει, σύμφωνα με τη μελέτη, να είναι ανοδική έως και το 2030 και η τράπεζα περιμένει μια άνοδο των αφίξεων κατά 2 εκατομμύρια επισκέπτες στα επόμενα 5 χρόνια.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις