Η Κρήτη, Νο 1 επιλογή για τους τουρίστες και το χειμώνα

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης  01 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Η Κρήτη, Νο 1 επιλογή για τους τουρίστες και το χειμώνα

Η Κρήτη έχει παγιωθεί ως ο υπ' αριθμόν 1 θερινός τουριστικός προορισμός εντός της Ελλάδας και πλέον το "στοίχημα" είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και πέραν του θέρους.

Οι προοπτικές της Κρήτης στο χειμερινό τουρισμό αλλά και η δυναμική του νησιού στην τουριστική βιομηχανία της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" της "ΚΡΗΤΗ TV" προχθές Δευτέρα, όπου η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Κρήτης, που συγκεντρώνει σχεδόν το 1/4 των τουριστικών αφίξεων στην ελληνική επικράτεια - ποσοστό το οποίο, ωστόσο, αμφισβητείται από τους φορείς του τουρισμού, που το τοποθετούν εγγύτερα στο 1/5.

Η κ. Κουντουρά στη διάρκεια της εκπομπής αναφέρθηκε στη μεγάλη δυναμική των αριθμών που αποτυπώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές.

«Η Κρήτη είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, έχει τη δυναμική για ετήσιο τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο. Ήδη υπάρχει ένας σχεδιασμός που θα αναπτυχθεί κυρίως από το 2018, με τα πρώτα βήματα επί της ουσίας να γίνονται από φέτος», επισήμανε η κ. Κουντουρά.

«Δε χρειάζεται εφησυχασμός», υπογράμμισε η υπουργός, τονίζοντας ότι ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για την ουσιαστική αλλά και στοχευμένη τουριστική προβολή της χώρας μας, με την Κρήτη να έχει ένα μεγάλο κομμάτι στο σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού.

Ο χειμερινός τουρισμός θέτει τις βάσεις στο νησί, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί με 50 χιλιάδες τουρίστες μέσα στο χειμώνα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με την κ. Κουντουρά να αναφέρεται στο ήδη επιτυχημένο σχέδιο που τέθηκε σε ισχύ στη Σαντορίνη, το οποίο καταπώς φαίνεται δείχνει και το δρόμο.

Μάλιστα, η Κρήτη έχει το αβαντάζ των μεγάλων αστικών κέντρων όπως είναι το Ηράκλειο, πόλη η οποία θα μπορούσε να αναπτύξει και το χειμώνα τα λεγόμενα city brakes, μιας και διαθέτει τη δυναμική αυτή, με σημείο αναφοράς τα ξενοδοχεία πόλεως, αλλά και τη δυνατότητα επισκέψεων στην Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα ενετικά τείχη, τον τάφο του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και την αγορά. Άλλωστε το Ηράκλειο είναι μια πόλη στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να έχει και το χειμώνα σημαντικές δραστηριότητες, ανάλογες με αυτές στη διάρκεια επίσκεψης σε αστικά κέντρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

"Πονοκέφαλος", βεβαίως, είναι οι αεροπορικές συνδέσεις το χειμώνα, που σίγουρα αποτελούν τροχοπέδη στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδιασμού για το χειμερινό τουρισμό. Ήδη οι φορείς της Κρήτης, και μέσω της εκπομπής "Ώρα Αιχμής", ζήτησαν από την υπουργό Τουρισμού να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε κάποιες αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν πτήσεις εξωτερικού και το χειμώνα, με σημείο αναφοράς μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας, της Αγγλίας αλλά και της Γαλλίας.

«Στόχος μας είναι η Κρήτη να μπει δυναμικά στο κομμάτι των city brakes. Το Ηράκλειο μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις πόλεις για το συγκεκριμένο σχέδιο. Ήδη κάνουμε επαφές για να προσελκύσουμε αεροπορικές εταιρείες που θα κρατήσουν στο Ηράκλειο πτήσεις εξωτερικού και το χειμώνα. Τα πρώτα βήματα έγιναν από φέτος», τόνισε σχετικά η υπουργός Έλενα Κουντουρά.

 

Η TUI "ψηφίζει" Ελλάδα και το 2018

«Δεν είμαστε απλώς εταίροι της Ελλάδας, είμαστε φίλοι», δηλώνει ο Τόμας Έλερμπεργκ της ΤUI. «Η αφετηρία για τον ελληνικό τουρισμό είναι εξαιρετική. Νιώθουμε μια νέα δυναμική στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια νέα βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Βλέπουμε τις πρώτες προόδους. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα πάντα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός από πάσης απόψεως», λέει ο Τόμας Έλερμπεργκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη. «Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα έχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Κρήτη και τη Ρόδο», και η TUI έχει «πολλά σχέδια για την Ελλάδα». Ήδη βρίσκεται στα σκαριά επένδυση για «δέκα νέα ξενοδοχεία στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, μεταξύ των οποίων και το "Robinson Club" στην Κρήτη», προσθέτει ο κ. Έλερμπεργκ, ο οποίος έλαβε μέρος στο Πολυσυνέδριο Capital+Vision με θέμα "Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας: Επενδύσεις- Καινοτομία- Ανάπτυξη", που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. «Δεν είμαστε απλώς εταίροι της Ελλάδας, είμαστε φίλοι. Οι σχέσεις φιλίας Ελλήνων και Γερμανών είναι βαθιές και παλιές. Ανάγονται ήδη στη δεκαετία του '60. Φέρνουμε στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες», επισημαίνει. Εκείνο όμως που τον «χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και η υποστήριξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον περιφερειάρχη» του καινοτόμου προγράμματος «διασύνδεσης του τουρισμού με την τοπική οικονομία στην Κρήτη», και το οποίο «υλοποιείται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στην Ελλάδα» Ο κ. Έλερμπεργκ χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές τις «αποφάσεις της κυβέρνησης για τη βελτίωση των υποδομών, διότι θα επιδράσουν θετικά και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου», ενώ εκτιμά πως σε θέματα βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος «υπάρχει πρόοδος, υπάρχει και η βούληση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει ένας πολύ εποικοδομητικός και ανοικτός διάλογος μαζί τους».

Τέλος, για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού αναφέρει πως «ο ελληνικός πολιτισμός θα συνεχίσει να υπάρχει, ο ήλιος επίσης, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να είναι φιλόξενοι. Όλα αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για τον τουρισμό», λέει, ενώ τονίζει ότι επειδή «οι εθνικιστικές τάσεις αυξάνονται» και «ο τουρισμός χτίζει γέφυρες, ανοίγει τους ορίζοντες και τη σκέψη μας, η Ελλάδα, η οποία ήταν και είναι μια φιλόξενη και ανοικτή χώρα, προσφέρεται γι αυτό».

 

"Χρυσό" ρεκόρ για το "Νίκος Καζαντζάκης" - Αύξηση 9,7 στην επιβατική κίνηση

Αύξηση 9,7% σημείωσε η επιβατική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ οι επιβάτες που διακινήθηκαν το οκτάμηνο του 2017 έφτασαν τα 40,3 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 9,3% σε σχέση με το 2016. Ειδικότερα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων, το οκτάμηνο του 2017 προκύπτουν τα εξής: Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) του 2017 έφτασε τα 40.345.923, παρουσιάζοντας αύξηση 9,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε είχαν διακινηθεί 36.924.530 επιβάτες. Συγκεκριμένα, οι διακινούμενοι επιβάτες, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, είναι αυτό το οκτάμηνο περισσότεροι κατά 3.421.393 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 333.119 (από τις οποίες 131.545 εσωτερικού και 201.574 εξωτερικού), παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,9% (+4,1% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 330.057 πτήσεις. Ειδικά για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, η αύξηση της επιβατικής κίνησης έφτασε σε ποσοστό το 9,7%, καθώς, από τους 23.472.598 επιβάτες που διακινήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, φτάσαμε στους 25.757.432 επιβάτες που διακινήθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Στη διάρκεια της εκπομπής "Ώρα Αιχμής", φορείς του τουρισμού από όλη την Κρήτη τόνισαν, ωστόσο, την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις επί της ουσίας αναφορικά με τις τουριστικές υποδομές, γιατί δεν αρκούν μόνο οι θεαματικοί αριθμοί, αλλά και η συνέχεια, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα μας ευνοείται εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία ή Αίγυπτος. Μάλιστα στο σύνολό τους οι παριστάμενοι τόνισαν το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες και για τον ελληνικό τουρισμό, που μπορεί να επηρεαστεί από κάθε γεωπολιτική - και όχι μόνο - εξέλιξη.

 

neakriti.gr

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης  01 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα