Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.
Δείτε επίσης
- Αγχώδεις διαταραχές και εγκέφαλος: Το θρεπτικό στοιχείο – κλειδί
- Γονείς: 6 σημάδια ότι το παιδί μεγαλώνει σε ένα ευτυχισμένο σπίτι
- Μήπως η τρίτη ηλικία έχει πρόβλημα με το ίντερνετ;
- Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν
- Είναι όντως το μέλι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη; Οι ειδικοί απαντούν
Σχετικά άρθρα
- Aυτισμός: Γιατί οι ισχυρισμοί του Τραμπ είναι επικίνδυνοι – Μια καθηγήτρια απαντά
- Τραμπ: Συνδέει τον αυτισμό με την παρακεταμόλη, χωρίς την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση
- Συναγερμός στα νοσοκομεία – Σε έξαρση ο επικίνδυνος μύκητας Candidozyma auris
- Έρευνες δείχνουν το ελαιόλαδο ως αποτελεσματικό συστατικό για πιο ασφαλή και ισχυρά εμβόλια mRNA
- Έρευνα: πιθανή σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προβλημάτων υγείας





