
Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, ιδίως όταν αντικαθιστά στη διατροφή τη μαγιονέζα, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Μάρτα Γκουάς-Φερέ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της American Heart Association στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανέλυσαν στοιχεία για 63.867 γυναίκες και 35.512 άνδρες σε βάθος 30 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από μισό κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα στεφανιαίας νόσου. Όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η αντικατάσταση ενός μεγάλου κουταλιού βουτύρου, μαργαρίνης ή μαγιονέζας με την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 5% και της στεφανιαίας νόσου κατά 7%.
Δείτε επίσης
- Οθόνες και παιδιά: Δεν μετράει μόνο το πόσο χρόνο περνάνε, αλλά το πώς
- Λαγουβάρδος: Οι θερμοκρασίες στην Μεσόγειο αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή
- Ζέστη και νεύρα: Όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο, τόσο ανεβαίνουν και οι τόνοι, λέει η επιστήμη
- Διαλειμματική νηστεία: Είναι καλύτερη από άλλα προγράμματα απώλειας βάρους;
- Πεπόνι: Πόσο θρεπτικό είναι και πότε θέλει προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Έρευνα: πιθανή σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και προβλημάτων υγείας
- Ελαιόλαδο: Πλημμυρίζουν οι αγορές με τυνησιακό – «Alert» για απάτη και νοθεία
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Καφές ή τσάι: Ποιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ποιο τον μειώνει