
Υπάρχουν όλα τα εθνικά στερεότυπα. Oι Αμερικανοί τρώνε νωρίς, oι Ιταλοί τρώνε αργά. Οι Ισπανοί τρώνε ακόμα πιο αργά, ενώ στη Βρετανία το ζήτημα σχετίζεται και με την κοινωνική τάξη - όσο αργότερα φάτε τόσο πιο κομψός θα είστε, λένε.
Ένα δείπνο νωρίς αφήνει περιθώρια για να κάνετε και άλλα πράγματα. Αντίθετα, δείπνο αργά, μπορεί να είναι από μόνο του ένα ιδιαίτερο γεγονός.
Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για να φάτε δείπνο από άποψη υγείας;
Αυτό που σίγουρα καλό είναι να κάνετε, λέει ο Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, είναι να τελειώνετε το φαγητό σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αν η συνήθης ώρα ύπνου σας είναι τα μεσάνυχτα, για παράδειγμα, έχετε προθεσμία έως τις 9 μ.μ.
Αυτό συμβαίνει επειδή το να τρώτε πολύ αργά μπορεί να διαταράξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς που διέπουν τη μετάβαση του σώματός μας από την ημέρα στη νύχτα και αντίστροφα.
«Αν το δείπνο είναι όλο και πιο αργά, το μήνυμα στο σύστημά σας είναι ότι παραμένετε δραστήριοι», λέει ο Longo. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό, όπως όταν εκτίθεται σε έντονο φως πριν από τον ύπνο.
Το πότε τρώτε δείπνο καθορίζει επίσης τον συνολικό χρόνο νηστείας μεταξύ του τελευταίου γεύματος μιας ημέρας και του πρώτου της επόμενης. Αυτό ακριβώς αφορά η «διαλειμματική νηστεία».
Ένας τύπος της περιλαμβάνει τη διατήρηση όλων των γευμάτων της ημέρας σε ένα διάστημα 12 ωρών ή λιγότερο, σύμφωνα με τον Adam Collins, αναπληρωτή καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey.
Εάν παρατείνετε τη νυχτερινή νηστεία μεταξύ του δείπνου και του πρωινού, «τότε ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, και καίει λίπος. Εκπαιδεύετε το σώμα να κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει: να καίει υδατάνθρακες όταν τρώτε υδατάνθρακες και στη συνέχεια να καίει λίπος όταν δεν τρώτε». Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και είναι γενικά ωφέλιμο για τον μεταβολισμό. Παράλληλα, χρήσιμο είναι να ελέγχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.
Η πιο συνηθισμένη συνήθεια των αιωνόβιων, λέει ο Longo, είναι να τρώνε ένα «ελαφρύ δείπνο» αρκετά νωρίς, ώστε να περιμένουν 12 ώρες πριν από το πρωινό της επόμενης μέρας. Το να τρώμε λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα ακούγεται επίσης υγιεινό, τουλάχιστον σύμφωνα με την παροιμία που λέει «φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός».
Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. «Είναι δύσκολο να φας ένα πλούσιο πρωινό, επειδή απλά δεν πεινάς», λέει ο Collins.
Όταν ξυπνάμε, το σώμα έχει «αρχίσει να εξάγει γλυκόζη στο αίμα», επομένως τα επίπεδα ενέργειας είναι ήδη υψηλά. Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως τρώνε κάτι πρόχειρο για μεσημεριανό, είναι αναπόφευκτο οι περισσότεροι να «φορτώνουμε θερμίδες το βράδυ».
Προσοχή στις θερμίδες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας μια «περίοδο ανάπαυσης» με ένα πρωινό χαμηλών υδατανθράκων την επόμενη μέρα.
Αυτό που βοηθάει είναι να «παρακολουθήσετε το συνολικό σας πρόγραμμα γευμάτων». Εκτός από το να τρώτε δείπνο νωρίς, είναι επίσης σημαντικό να «μην κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση καταναλώνοντας πατατάκια, σοκολάτα και αλκοόλ».
Τελικά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών μεταξύ των γευμάτων και το δείπνο να ολοκληρώνεται τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Βέβαια, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι απαραίτητη μόνο εάν το σώμα σας δεν αντιδρά καλά στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά σας.
«Εάν τρώτε ένα μεγαλύτερο δείπνο και κοιμάστε καλά, η χοληστερόλη και η αρτηριακή σας πίεση είναι καλά, τότε είστε καλά», σημειώνει ο Collins. «Αλλά αν κοιμάστε άσχημα και έχετε προβλήματα υγείας, ίσως θα έπρεπε να στραφείτε σε ένα μεγαλύτερο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και ένα μικρότερο δείπνο, κάτι που συνήθως φαίνεται να είναι το πιο υγιεινό πρότυπο από όλα».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πεπόνι: Πόσο θρεπτικό είναι και πότε θέλει προσοχή
- Διαλειμματική νηστεία: Οι επιδράσεις της στην υγεία και πότε δεν συνιστάται
- Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα πρέπει να τρώμε την εβδομάδα
- 11 τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
- Δεν τρώτε αλάτι; Κανένα πρόβλημα – 10 ιδέες για πραγματικά νόστιμο φαγητό