Άσχημα μαντάτα φέρνει η ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου στην Κρήτη.
«Πάγωσαν» οι εμπορικές πράξεις του ελαιολάδου, «πάγωσαν» και οι ελαιοπαραγωγοί!
Άσχημα μαντάτα φέρνει η ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου στην Κρήτη.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ο «χρυσός» του νησιού δεν «έπιασε» τις αναμενόμενες τιμές! Αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να βρίσκονται θεατές στο ίδιο... έργο, αφού και πέρσι οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν -επίσης- οικτρά!
«Η ελαιοκομική περίοδος τελειώνει στην Κρήτη, με κακούς οιωνούς. Έχουν «παγώσει» οι εμπορικές πράξεις του ελαιολάδου. Το λάδι δεν έχει αυξημένες τιμές όπως περιμέναμε, μια κι ελπίζαμε ότι μετά τις γιορτές θα ανακάμψει», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών, κ. Μύρων Χιλετζάκης.
Δυστυχώς τα προηγούμενα άνυδρα και ξηρικά χρόνια έκανε βουτιά η ποιότητα του κρητικού λαδιού, με αυξημένη την οξύτητα του και τώρα δυστυχώς πληρώνει το νησί αυτόν το λογαριασμό!
Διαφορά δυναμικής
Την ίδια στιγμή, «η Ισπανία έχει μπει πάρα πολύ δυναμικά στο παιχνίδι. Διαθέτει χιλιάδες ποσότητες ελαιολάδου καθημερινά στις ευρωπαϊκές αγορές», παρατηρεί ο ίδιος, φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα, το οποίο περιγράφει την εκ των πραγμάτων μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας:
«Η Ισπανία μαζεύει ημερησίως 20.000 τόνους λάδι, αριθμός πρωτόγνωρος και απλησίαστος για την Ελλάδα. Φυσικά, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτές τις ποσότητες».
Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη«η Ελλάδα παράγει ημερησίως από 2 μέχρι 8 χιλιάδες τόνους λάδι. Δεν μπορούμε να παράξουμε παραπάνω. Φανταστείτε ότι οι φετινές ποσότητες σε όλο το νησί μας κυμαίνονται από 50 μέχρι 60.000 τόνους. Καταλαβαίνετε ότι είναι μία παραγωγή τριών ημερών της Ισπανίας. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι αυτό, η Ισπανία έχει υπερβεντέμα, ο καιρός την ευνοεί, και διαθέτει πάρα πολλά λάδια και φθηνά σε όλη την Ευρώπη».
«Εθνικός φορέας για τις τιμές και τα θέματα ποιότητας»
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, ο πρόεδρος των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξει ένας εθνικός φορέας για εμάς, ο οποίος να ελέγχει κάποια πράγματα όσον αφορά τις τιμές και τα θέματα ποιότητας. Δεν νοείται πρώτα απ' όλα η Κρήτη, μία περιοχή που έχει ως εθνικό προϊόν το λάδι, να μην είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα υψηλής ανάλυσης».
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Παγκόσμια ανησυχία και για το κρητικό ελαιόλαδο
- Ακρίβεια: Ανατιμήσεις σε φρούτα, λαχανικά & ελαιόλαδο – Ανήσυχοι οι παραγωγοί
- Κρητικό ελαιόλαδο: Οι τιμές ρεκόρ και η πρόταση που προκαλεί αίσθηση
- “Μήλο της Έριδος” το κρήτικό ελαιόλαδο για Ισπανούς και Ιταλούς- “Αγγίζει’ το τάλιρο η τιμή
- Νέα σελίδα για το κρητικό ελαιόλαδο