Η ημερήσια ενημέρωση για τον κορονοϊό

  09 April, 2020 ΑΡΘΡΑ
Η ημερήσια ενημέρωση για τον κορονοϊό

71 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Ένα ακόμη απόγευμα που ο Σωτήρης Τσιόδρας «μπαίνει» στα σπίτια των Ελλήνων για να ανακοινώσει το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας.

Με το Πάσχα να πλησιάζει, οι Αρχές εργάζονται πυρετωδώς ώστε να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση στο πλάνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με φόντο μια πιθανή χαλάρωση των μέτρων στην συνέχεια. Και σήμερα, λοιπόν, ο Σωρήρης Τσιόδρας. πήρε την… συνηθισμένη θέση του.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ενημερώνει για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα σήμερα, Πέμπτη 09.04.2020.

Συγκεκριμένα τόνισε πως υπάρχουν  71 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα και 1.955 συνολικά,με τους να φτάνουν τους 86.

«Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητά του ιού»

Η αποδοτικότητα των μέτρων, με τον συνδυασμό, αλλά και τη σειρά που ελήφθησαν στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι η μεταδοτικότητα του κορονοϊού, στη χώρα μας, ακόμα και με τις στατιστικές διακυμάνσεις, οδηγείται σε πλήρη ύφεση.

Η σημαντική αυτή διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μελέτη, και με την ιδιότητα τού μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Στη μελέτη μας φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των μολύνσεων από την covid-19 στις 23 Μαρτίου, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown Από την ίδια μέρα φαίνεται ότι και η μεταδοτικότητα του ιού είναι σε πορεία συρρίκνωσης, σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισης κρουσμάτων προηγήθηκε στις 10 Μαρτίου, με το κλείσιμο των σχολείων».

Αν αναστραφεί τώρα το lockdown η επιδημία θα αναζωπυρωθεί

Εντυπωσιακό, λέει ο κ. Μαγιορκίνης είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με τη Γερμανία, η οποία έχει κάνει εκτεταμένα τέστ, και ακόμη δεν έχει περάσει σε ύφεση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, και τα μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει αυτή η μελέτη, τονίζει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, είναι ότι αν αναστραφεί το lockdown σε αυτή τη χρονική περίοδο, η επιδημία θα αναζωπυρωθεί, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κόσμος, και να μην πάρει θάρρος από την καλή πορεία που διανύουμε.

«Στις 28 Μαρτίου είχατε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν τα νούμερα συνεχιστούν σε αυτούς τους ρυθμούς, ίσως σε τρεις εβδομάδες, μπούμε σε ύφεση. Σήμερα 13 μέρες μετά φαίνεται ότι αυτή ήρθε νωρίτερα;», προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Στις 28 Μαρτίου είχα αναφερθεί σε ύφεση του συνολικού αριθμού κρουσμάτων στη χώρα, απαντά ο κ. Μαγιορκίνης. «Σήμερα βλέπουμε ότι η μεταδοτικότητα έπεσε αρκετά νωρίς, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμα πιο αισιόδοξος». 

 Lockdown και κλείσιμο σχολείων τα πιο αποτελεσματικά μέτρα

Όσον αφορά την Ιταλία ο επίκουρος καθηγητής αναφέρει ότι ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς, παρόλο που έχει αρχίσει να περνάει σε φάση συρρίκνωσης. «Είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από την Ισπανία, η οποία είναι ακόμη σε φάση σταθεροποίησης (σσ: η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με σταθερό ρυθμό).

Η Γαλλία μπαίνει πιο αργά από την Ισπανία σε φάση σταθεροποίησης, ενώ η Αγγλία θα αργήσει να μπει σε ύφεση». Ανησυχητική φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι είναι η πορεία της Σουηδίας, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη σε lockdown, δεν έχουν κλείσει σχολεία, και απλά έχουν ληφθεί μέτρα αυτοαπομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

«Συνολικά η μελέτη δείχνει ότι τα δύο πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι το κλείσιμο των σχολείων και το λοκντάουν». Tα αποτελέσματα της μελέτης που είναι σε εξέλιξη και διεξάγεται από τέλη Φεβρουαρίου σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ην. Βασίλειο, θα ανανεώνονται εβδομαδιαίως, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Μέσα στο καλοκαίρι η CureVac ξεκινά κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

«Τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο» θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού η γερμανική φαρμακευτική εταιρία CureVac.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της εταιρίας, η οποία εργάζεται για το εμβόλιο από τον Ιανουάριο, «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και θέλουμε να ξεκινήσουμε την κλινική έρευνα τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, με εκατό άτομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο εβδομάδες αργότερα και, εφόσον είναι θετικά, θα ακολουθήσουν δοκιμές με μερικές χιλιάδες άτομα.

 

  09 April, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα