Η γόνιμη συνεργασία , προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

ΑΠΕ-ΜΠΕ  24 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Η γόνιμη συνεργασία , προϋπόθεση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Έντονα προβληματισμένοι, αλλά και ανήσυχοι, πρωτίστως για το παρόν του πρωτογενούς τομέα και δευτερευόντως για το μέλλον, αφού «χωρίς το σήμερα δεν υπάρχει αύριο», εμφανίζονται οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι το μερίδιο ευθύνης που τούς αναλογεί για τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο, επισημαίνουν ότι «μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να σκύψουν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και από κοινού να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα του δώσουν προοπτική».

      Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ» και προσθέτει πως «το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά, είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία». Ενώ σημαντικές είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.      

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μίλησε με τους πρωταγωνιστές των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλά και τις προωθούμενες λύσεις τους από την πλευρά της κυβέρνησης.

 Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου

 Με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προωθήσει ή προωθεί:

      Ακατάσχετο:

      Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι και οι αγρότες καλύπτονται από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα (15.000 ευρώ το χρόνο).


      Παράλληλα, τον Δεκέμβριο 2018 ψηφίστηκε στη Βουλή το ακατάσχετο για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των αγροτών, ύψους 7.500 ευρώ, κάτι που όπως είχε πει τότε ο κ. Αραχωβίτης παρέχει προστασία σχεδόν στο 90% των επαγγελματιών του κλάδου.

      Ασφαλιστικός νόμος:

      Σε 12% από 18%, που θα ήταν στις αρχές του 2019, μειώθηκε η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των αγροτών, ενώ μέχρι το 2022 θα μειωθεί κατά 33%, σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως τονίζει το ΥΠΑΑΤ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» ήδη η μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο («Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» 3863/2010), ενώ οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τον ίδιο νόμο.

 Αναλυτικότερα η κλίμακα προσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

2019: 12%

2020: 12,66%

2021: 13%

2022: 13,3%

      Έτσι, ένας αγρότης με εισόδημα 8.022 ευρώ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% θα έχει ετήσιο όφελος 481,32 ευρώ, με εισόδημα 14.022 ευρώ το ετήσιο όφελος θα ανέρθει σε 841,32 ευρώ ενώ με εισόδημα 22.022 ευρώ το όφελος θα αγγίξει τα 1.321,32 ευρώ.

«Κόκκινα» αγροτικά δάνεια:

      Μεγάλη ανάσα έδωσε σε μεγάλη μερίδα αγροτών η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το περασμένο έτος. Αναλυτικότερα αφορά τις οφειλές των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ).      

      Στους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%.      

      Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

      120 δόσεις:

      Στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν και οι αγρότες.      

      Η ελάχιστη δόση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα 50 ευρώ το μήνα και θα ισχύσει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους με χρέη στα ταμεία εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.      

      Σύμφωνα με τα όσα έχει πει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για παράδειγμα εάν η οφειλή είναι 5.000 ευρώ θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ  24 March, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ