Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος εκδήλωση για την αποποινικοποίηση της ιδιοκαλλιέργειας και της χρήσης της ινδικής κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Κύριο σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «η φύση δεν είναι παράνομη», υπονοώντας ότι η ινδική κάνναβη είναι ένα φυσικό προϊόν και άρα η χρήση του δεν μπορεί να ποινικοποιείται.
Αλλά ποια είναι η αλήθεια για την ινδική κάνναβη;
Η ινδική κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό που διακρίνεται για τη μεγάλη του ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες και είναι το φυτό από το οποίο παράγεται το χασίς και η μαριχουάνα.
Αποτελεί την τρίτη πιο διαδεδομένη σε κατανάλωση ψυχοτρόπο ουσία στον κόσμο μετά τον καπνό και το οινόπνευμα.
Η χρήση της κάνναβης είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε από τους Σκύθες.
Οσον αφορά στη βιολογική δράση της ινδικής κάνναβης, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική και χρόνια χρήση της επηρεάζει διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες και δημιουργεί ανάλογες μεταβολές με αυτές που παρατηρούνται με τη χρήση της ηρωίνης και της κοκαΐνης.
Ιδιαίτερα σε νέα άτομα η χρήση της ινδικής κάνναβης και των προϊόντων της μπορεί να προκαλέσουν ψυχωσικά επεισόδια, ακόμα και σχιζοφρενικού τύπου ψυχώσεις.
Επίσης, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μαριχουάνας και χασίς ίσως σχετίζεται με ορισμένα είδη καρκίνου, καθώς και με βλάβες στο αναπνευστικό και το γεννητικό σύστημα.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι το κάπνισμα πέντε τσιγάρων μαριχουάνας την εβδομάδα ισοδυναμεί σε βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες με κάπνισμα 20 τσιγάρων καπνού την ημέρα.
Επίσης, πειραματικές μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση της ινδικής κάνναβης επηρεάζει αρνητικά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Ενα άλλο ερώτημα που συζητείται είναι αν η χρήση της κάνναβης προκαλεί εξάρτηση. Αν και η πρόκληση σωματικής εξάρτησης με τη χρήση της ουσίας αυτής είναι αμφιλεγόμενη, εν τούτοις σίγουρα η χρήση της προκαλεί ψυχική εξάρτηση.
Και, ως γνωστόν, η ψυχική εξάρτηση και η θεραπεία της είναι το κύριο πρόβλημα στη θεραπευτική απεξάρτηση των χρηστών.
Αλλά θα διερωτηθεί κάποιος γιατί τα νομικά πλαίσια στις περισσότερες χώρες, τόσο στον δυτικό κόσμο όσο και στον ανατολικό, έχουν ποινικοποιήσει την καλλιέργεια, αλλά και τη χρήση της ινδικής κάνναβης;
Γιατί δηλαδή να μην ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο και για άλλες, αποδεδειγμένα βλαβερές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι το οινόπνευμα και ο καπνός;
Ο λόγος είναι ότι το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κάθε οργανωμένη κοινωνία ως πρώτο μέλημα έχει την προστασία του κοινωνικού συνόλου από αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνουν άτομα ή ομάδες ατόμων.
Και η προστασία αυτή του κοινωνικού συνόλου από τον νομοθέτη μπαίνει σε υψηλότερη προτεραιότητα από τα ατομικά δικαιώματα του καθενός.
Οπως έγραψε ο Μαρξ, «σε έναν άκαρδο κόσμο, οι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να αναζητήσουν παρηγοριά στον επέκεινα κόσμο.
Κάτω από τον ζυγό της καταπίεσης και δίχως να βλέπουν τρόπο να τον αποτινάξουν, οι άνθρωποι στενάζουν εκφράζοντας τη λαχτάρα τους να απελευθερωθούν…».
Αυτό φαίνεται να ισχύει γι’ αυτούς που αναζητούν τη φυγή μέσα από την κάνναβη.
Ανεξάρτητα από τα μέτρα προστασίας που η κοινωνία έχει θεσπίσει γα την προστασία της από την αντικοινωνική συμπεριφορά που αναπτύσσουν οι χρήστες, αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν στον οργανισμό τους.
Γιατί η φύση μπορεί να μην είναι παράνομη.
Αλλά η φύση πολλές φορές εκδικείται…
*Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας
πηγή: protothema.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις