Η φλόγα καίει! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν!

  27 July, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Η φλόγα καίει! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 άρχισαν! 
 Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των  33ων Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:
 «Κηρύσσω την έναρξη των Αγώνων του Παρισιού γιορτάζοντας την 33η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής», δήλωσε κατά την τελετή έναρξης, μετά από δύο ομιλίες του προέδρου του Παρισιού-2024, Τόνι Εστανγκέ, και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

 Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 Τόνι Εστανγκέ, καλά προστατευμένος κάτω από μια ομπρέλα-που κρατούσε εθελόντρια-, μίλησε στα γαλλικά... μετά στα αγγλικά και ξανά στα γαλλικά. Ευχαρίστησε πολύ κόσμο, ιδιαίτερα τους αθλητές, και υπενθύμισε ότι η Γαλλία περίμενε 100 χρόνια για να ξαναζήσει τη χαρά των Ολυμπιακών Αγώνων:
 «Καλώς ήρθατε στο Παρίσι. Είναι μεγάλη τιμή να σας καλωσορίζω εδώ. Μας έλειψαν. Μεταξύ Γαλλίας και Αγώνων, είναι μια υπέροχη ιστορία αγάπης.
 Αυτή η ιστορία αγάπης κρατάει περίπου 130 χρόνια, από τότε που ο Πιερ ντε Κουμπερντέν πρότεινε την αναβίωση τω Ολυμπιακών Αγώνων. Θα βρείτε ένα κομμάτι του Πύργου του ΄Αϊφελ στην καρδιά κάθε μεταλλίου.. ήμασταν τολμηροί κάνοντας πράγματα που δεν έχουνε ξαναγίνει, όπως η πρώτη Τελετή Έναρξης εκτός σταδίου. Θέλαμε να βοηθήσουμε τους Αγώνες να γίνουν πιο δυνατοί. Απόψε μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει. Οι Αγώνες δεν λύνουν κάθε πρόβλημα, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν μπορούν να εξαφανιστούν, μας δείξατε σήμερα ότι είναι ωραία να είμαστε μαζί. Καλως ήρθατε στους ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024», σημείωσε ο Τόνι Εστανγκέ.

 Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε αμέσως μετά:
 «Θα ζήσουμε τους πιο περιεκτικούς και αστικούς αγώνες. Τι καλύτερο μέρος από το Παρίσι για να μοιραστείς με τον κόσμο τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πόλη του Φωτός και της αγάπης όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν δημιούργησε τους Αγώνες», τόνισε και είπε στους αθλητές: «Όταν μπαίνεις στο Χωριό συνειδητοποιείς ότι είσαι μέρος κάτι που ενώνει τον κόσμο. Παίζουμε όλοι με τους ίδιους κανόνες και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ως Ολυμπιακοί φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και δείχνουμε αλληλεγγύη. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες ζήτω η Γαλλία».

 Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών: 
 «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».

 Πριν την Ολυμπιακή σημαία στο Τροκανερό -από τον Πύργο του Άιφελ μετέφερε ο/η «ιππότης φάντασμα». Αμέσως υπό βροχή παίχθηκε ο Ολυμπιακός ύμνος, η σημαία υψώθηκε μπροστά στον Πύργο του Άϊφελ και ακολούθησε βίντεο-αφιέρωμα στην ομάδα των Προσφύγων.

 Στη συνέχεια ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε τη δάδα από τον μυστηριώδη λαμπαδηδρόμο-χαρακτήρας από το βίντεο game Assassin's Creed-,  που έκανε εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια της Τελετής. Στην αρχή πάνω  στις στέγες του Παρισιού, αργότερα κινηματογραφήθηκε να περπατά στους άδειους διαδρόμους του μουσείου του Λούβρου.

 Ο Ζινεντίν Ζιντάν με τη σειρά του την παρέδωσε στον απόλυτο πρωταθλητή του Ρολάν Γκαρός, Ισπανό Ράφα Ναδάλ. 

 Με ένα σκάφος, όπου βρίσκονταν ο Καρλ Λιούις, η Νάντια Κομανέτσι και η Σερένα Γουίλιαμς. 

 Οι τέσσερίς τους κρατούσαν με τη σειρά την Ολυμπιακή Φλόγα.
 
 Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, τον σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκερ. Συναντηθηκαν με Παραολυμπιονίκες αθλητές (Κεϊτά, Χανκινκάν), ακολούθησε η σειρά του αθλητή χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης, αρκετοί ακόμα αθλητές, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία,, ηλικίας 100 ετών, Σαρλ Κοστ, η κορυφαία Ολυμπιονίκης της Γαλλίας όλων των εποχών, Μαρί Ζοσέ Περέκ και ο Γαλλος τζουντόκα, Τεντί Ρινέ -ο μοναδικός με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο τζούντο-. Ηταν οι δύο τους που στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.

  Και η Τελετή Έναρξης ολοκληρώθηκε με την διάσημη Καναδή ντίβα Σελιν Ντιόν που στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, ντυμένη στα λευκά, ερμήνευσε την «Ωδή στην αγάπη» της Εντίθ Πιάφ.

 Η Lady Gaga
 Η  διάσημη τραγουδίστρια Lady Gaga τραγούδησε ένα γαλλικό τραγούδι-καμπαρέ κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, οι αθλητές επευφημήθηκαν από το πλήθος κατά μήκος του Σηκουάνα στη ναυτική παρέλαση που έγινε υπό την καταρρακτώδη βροχή, ενώ οι χορευτές ανέβηκαν στις στέγες του Παρισιού στην Τελετή ΄Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρας Ελλάδας).

 Η ναυτική παρέλαση
 Ένας στόλος από σκάφη με τις αποστολές διένυσε σε απόσταση 6 χιλιομέτρων του ποταμού δίπλα σε μερικά από τα πιο διάσημα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς οι καλλιτέχνες... παρουσίαζαν μερικά από τα αθλήματα που θα παρουσιαστούν στους Αγώνες σε πλωτές πλατφόρμες.

 Τη ναυτική παρέλαση άνοιξε-κατά παράδοση- η Ελλάδα, ενώ 320.000 θεατές υπήρχαν στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.  
 Το σκάφος  της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς , γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που πρέπει να μεταφέρει περισσότερους από 6.500 αθλητές στο Τροκαντερό. 

 Στη γέφυρα που βρίσκεται στα ανατολικά της πρωτεύουσας εμφανίζεται το Ολυμπιακό σύνθημα «Πιο γρήγορα, ψηλότερα, πιο δυνατά, μαζί»

 Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά. 

 Τα σκάφη που μετέφεραν τους αθλητές είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

 Χειροκροτήματα ξέσπασαν για το ελληνικό σκάφος  και ακόμη μεγαλύτερες επευφημίες για το σκάφος που ακολούθησε, που μετέφερε την ομάδα των προσφύγων. 
 
 Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή-που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε-, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

 Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και θα φτάσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού περάσει κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας. 

 Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που πραγματοποιείται τελετή έναρξης έξω από ένα στάδιο, εντείνοντας τους πονοκεφάλους για μια τεράστια επιχείρηση ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την επίθεση δολιοφθοράς στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας TGV που προκάλεσε ταξιδιωτικό χάος στη Γαλλία.

 Ένα γιγαντιαίο σύννεφο από μπλε, λευκό και κόκκινο καπνό, που έμοιαζε με τη γαλλική σημαία, ψηλά πάνω από μια γέφυρα πάνω από τον Σηκουάνα και ένας «φτερωτός» άνδρας έπαιζε ακορντεόν, ως μέρος μιας παράστασης που περιλάμβανε πολλές απεικονίσεις της Γαλλίας σαν καρτ ποστάλ, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας σειράς χορευτών Moulin Rouge στις όχθες του ποταμού.

 Η παράσταση 
 Πριν το ξεκίνημα μεταδόθηκε μια ταινία που έδειχνε τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει σε ένα Γάλλο σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο.10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του metro.

 Μια ιδιαίτερα μοντέρνα εικόνα της χώρας εμφανίστηκε όταν η ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα, η πιο πολυακουσμένη Γαλλίδα τραγουδίστρια στον κόσμο, τραγούδησε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της,  με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού 

 Η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα  παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας  μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

 Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.

 Η παράσταση της Νακαμούρα προκάλεσε μερικές από τις μεγαλύτερες επευφημίες της τελετής. 

 Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το "Ah! Ca ira", ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.

 Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση.

 Καλλιτέχνες χόρεψαν  προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

 H σκηνή «Sororité», η έκτη της βραδιάς,  άνοιξε με την  «mezzo soprano» Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα, καθώς η παρέλαση περνούσε από το Grand Palais.
Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

 Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του '90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim'K.
 
 Ξεχωριστή  η στιγμή  που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε μία ιδιαίτερη επίδειξη μόδας, όμως και η παράσταση του Φιλίπ Κατερίν και της ομάδας του, σε μία αναπαράσταση του Διόνυσου.

 Η βροχή
 Ενώ ο εορτασμός της γαλλικής κουλτούρας, μόδας και ιστορίας επευφημήθηκε θερμά από πολλούς από τους 320.000 θεατές, εκατοντάδες ήταν εκείνοι που έφυγαν νωρίς λόγω βροχής.

 Την Τελετή Έναρξης  παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-ανάμεσά τους ο  Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα-, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού,  θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής. 

 Η ασφάλεια

 Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρέθηκαν εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές  έχουν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπάρχει ένα σύστημα κατά των drone.

  Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό ήταν κλειστοί, όπως και πολλές από τις γέφυρες. Κανένα αεροπλάνο δεν επιτρεπόταν να πετάξει πάνω από το Παρίσι, εκτός αν είναι μέρος της Τελετής. 

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

  27 July, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα