« Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης στα παιδιά και τους γονείς»
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, η προγραμματισμένη ομιλία με θέμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σε παιδιά και γονείς.
Ομιλήτρια ήταν η κ. Κυδωνάκη Μαρία, ψυχολόγος, η οποία με άμεσο και αναλυτικό τρόπο, έδωσε την ευκαιρία στους γονείς που παρευρέθηκαν να κατανοήσουν τις έννοιες της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
Στην σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου που διοργάνωσε την ομιλία αναφέρεται: «Στην διάρκεια της ομιλίας, συζητήσαμε για το τί είναι αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Για τα χαρακτηριστικά των παιδιών με υψηλή και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για τον ρόλο των γονέων στην διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θετικής αυτοεκτίμησης.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα κεντρικά σημεία, που αξίζει κανείς να θυμάται σχετικά με την αυτοεκτίμηση:
Η αυτοεκτίμηση αφορά στην αγάπη που νιώθει κανείς για τον εαυτό του, στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του και στην εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση αφορά τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα που έχει κανείς για τον εαυτό του, αλλά και βαθύτερα δηλώνει το πόσο αγαπητός ή σημαντικός πιστεύει κανείς ότι είναι. Επίσης, διαμορφώνει την ασφάλεια που νιώθει το παιδί να εξερευνήσει τον κόσμο, να δοκιμάσει νέες προκλήσεις, να πιστεύει στις ικανότητες του, να τα βγάζει πέρα.
Η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται από πολύ νωρίς στη ζωή. Από το τέλος της βρεφικής ηλικίας, στα 3 έτη δηλαδή, ένα βρέφος μπορεί να κατανοήσει την εικόνα του εαυτού του, και ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει τα κριτήρια των γονιών του. Έτσι επιζητεί ενεργά την αποδοχή των άλλων, και νιώθει τα κοινωνικά συναισθήματα, τη ντροπή την ενοχή, τη περηφάνια.
Στη πορεία της παιδικής ηλικίας (4-11 ετών ) η αυτοεκτίμηση χτίζεται και διαμορφώνεται μέσα από : την σύγκριση με τ' άλλα παιδιά, την αποδοχή που λαμβάνουν από τους γονείς και τους σημαντικούς ενήλικες, από τις εμπειρίες που βιώνουν, από τον συναισθηματικό δέσιμο που έχουν αναπτύξει με τους γονείς. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανόν να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος, φόβο, ενοχή, ντροπή, αγωνία, σαμποτάρουν τον εαυτό τους, απογοητεύονται εύκολα, τα παρατούν στα δύσκολα και "θυματοποιούνται" στις σχέσεις. Τα παιδιά με θετική αυτοεκτίμηση, βιώνουν χαρά, ικανοποίηση, τολμούν, δημιουργούν θετικές σχέσεις, επιμένουν στους στόχους τους, δρουν πιο υπεύθυνα, αποδέχονται τα λάθη και μαθαίνουν από αυτά.
Οι γονείς έχουν μεγάλη επίδραση στο χτίσιμο της θετικής αυτοεκτίμησης: ο αποδεκτικός γονέας που εκφράζει ενεργά με πράξεις και λόγια γνήσια την αποδοχή , την αγάπη και την πίστη του στο παιδί βοηθά το παιδί να νιώσει αγάπη για τον εαυτό του και πίστη στα ταλέντα και στις ικανότητές του.
Πιο συγκεκριμένα: ο γονιός είναι ο ψυχολογικός καθρέπτης του παιδιού: όταν ο γονιός καθρεπτίζει στο παιδί όσα θετικά νιώθει, πιστεύει , βλέπει τότε το παιδί μπορεί να δει τον εαυτό του και να τον εκτιμήσει ως άξιο αγάπης, ως σημαντικό άνθρωπο.
Η κριτική στις συμπεριφορές, σκέψεις, επιλογές του παιδιού βλάπτει την υγιή αυτοεκτίμηση. Ο αποτελεσματικός γονιός καλείται να διορθώσει το παιδί,, να το βοηθήσει να αναγνωρίσει τα λάθη του και να μάθει από αυτά. Η διόρθωση είναι μια αποτελεσματική τακτική που βοηθά το παιδί να εκτιμήσει τα λάθη του ως μια ευκαιρία για εξέλιξη και να αποδεχτεί ότι “κάνεις δεν είναι τέλειος”
Επίσης η αναγνώριση των δυνατοτήτων , των επιτυχιών, της προσπάθειας, και η επιβράβευση τους με λόγια και πράξεις από το γονιό χτίζει την θετική αυτοεκτίμηση.
Πολύ σημαντικό είναι ο γονιός να φροντίσει και την δική του αυτοεκτίμηση: ο γονιός που αναγνωρίζει πρώτα στον εαυτό του τα θετικά του στοιχεία, που χτίζει μια σχέση σεβασμού και αγάπης με τον εαυτό του , λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί».
Δείτε επίσης
- Μπήκε εισαγγελέας για τη χωματερή Γκίνες… στις όχθες του Γεροπόταμου
- Σοβαρό τροχαίο στην Ε.Ο Τυμπακίου-Μοιρών
- Μεσαρα: Δεν έχουν τέλος οι καραβιές μεταναστών
- Η θεατρική παράσταση «Η κλεψά μας» παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού
- Δήμος Φαιστού: Η τοποθέτηση Νικολιδάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Σχετικά άρθρα
- Τυμπάκι: Ωρες αγωνίας για δυο παιδιά-θύματα ατυχημάτων
- Εθελοντές γονείς καλλωπίζουν την αυλή του 3ου Δημοτικού Τυμπακίου
- Ύψος: Η διατροφή που κόβει πόντους από το ανάστημα των παιδιών και αποδυναμώνει τα οστά
- Eρευνα: Και τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλό φορτίο μεταδοτικού ιού
- Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα και οι επιπτώσεις για τα παιδιά