Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα- Όσα είπε ο Πιερρακάκης στο Bloomberg

  13 May, 2025 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα- Όσα είπε ο Πιερρακάκης στο Bloomberg

Στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου προγράμματος διάσωσης επιδιώκει να προχωρήσει η Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Bloomberg, η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα δάνεια του πρώτου προγράμματος  διάσωσης 10 χρόνια πριν από την καθορισμένη ημερομηνία. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ελαφρυνθεί στο μέλλον το χρέος της Ελλάδας. «Μέχρι το 2031 θα πρέπει να το έχουμε αφήσει εντελώς πίσω μας » είπε και συμπλήρωσε πως η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι μια πολιτική επιλογή αλλά αυτό «είναι ένα καθεστώς».

Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η τελευταία αποπληρωμή των δανείων αυτών έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2041, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει τώρα να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό μέχρι το 2031, όπως τόνισε είπε ο Πιερρακάκης.  Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο Bloomberg πως η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα κάποια από τα δάνειά της και σκοπεύει να κάνει το ίδιο και το 2025.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας χρωστάει ένα ποσό της τάξεως των 31,6 δισ. ευρώ (ή 35,1 δισ. δολαρίων) στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility) από τα 52,9 δισ. ευρώ αρχικά δάνεια που παρείχαν συνολικά το 2010 οι χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρία πακέτα διάσωσης κυρίως από τους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10 ετούς κρίσης δημόσιου χρέους. Η περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δανείων γίνεται τη στιγμή που η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους της,  κάτι που θα συμβάλει στη μείωση των υποχρεώσεών της από το 2032 και μετά.

Μάλιστα το  Ταμείο Διάσωσης της Ευρωζώνης ενέκρινε το 2018 ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση χρέους της  Ελλάδας το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αναστολή  για την πληρωμή  των τόκων και των χρεολυσίων. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης πριν από το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF εξομαλύνει περαιτέρω  τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Το δημόσιο χρέος της χώρας

Το  2024 το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον στόχο του 154% και κατέγραψε εξίσου πτώση σε απόλυτους αριθμούς. Φέτος αναμένεται να μειωθεί κάτω του 150%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα κυρίως λόγω της ταχείας μείωσης του ελληνικού χρέους, της ισχυρής οικονομίας και της  υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν το 2024 δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτή ήταν μία απροσδόκητη επίδοση που έγκειται κυρίως στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

« Τον λογαριασμό  αυτόν δεν σκοπεύουμε να τον μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πλεονάσματα. Και ο υπουργός εκτίμησε πως το πρωτογενές πλεόνασμα -που  εξαιρεί τις πληρωμές τόκων-  θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2025.  «Γενικά ελπίζουμε πως θα επιτύχουμε στο μέλλον πρωτογενές πλεόνασμα με βάση όλα τα  σενάρια» τόνισε.

 

  13 May, 2025 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα