«Η Ελλάδα σε ολισθηρό δρόμο»: Καταπέλτης έκθεση για τη δημοκρατία στον κόσμο

https://www.naftemporiki.gr/  06 March, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
«Η Ελλάδα σε ολισθηρό δρόμο»: Καταπέλτης έκθεση για τη δημοκρατία στον κόσμο

Την Ελλάδα σε έναν «ολισθηρό δρόμο» βλέπει η έκθεση V-Dem, που φέρνει στη δημοσιότητα το naftemporiki.gr και η οποία διαπιστώνει πως η δημοκρατία στη χώρα μας κλονίστηκε σημαντικά το 2022.

Καθοριστικό στοιχείο αυτής της εικόνας, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση του διεθνούς ινστιτούτου V-Dem, που εξετάζει την κατάσταση της  δημοκρατίας στον κόσμο, ήταν η αποκάλυψη του ζητήματος των υποκλοπών τον Αύγουστο του 2022. Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει: «Ένα σημαντικό πρόσφατο γεγονός στην Ελλάδα ήταν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποκαλύφθηκε το 2022: υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών εχθρών της κυβέρνησης, συνεργατών και δημοσιογράφων ερευνητών».

Αυτό που φαίνεται να επισημαίνει η έκθεση, στο ξεχωριστό κομμάτι που αφιέρωσε για την δημοκρατία στην Ελλάδα, είναι η καθυστέρηση στην παρουσίαση των πορισμάτων που αφορούν τις υποκλοπές τόσο από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και από τις ανεξάρτητες αρχές. Για παράδειγμα, στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία η νυν κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, εμποδίζει βασικούς μάρτυρες και αποφάσισε ότι οι συνεδριάσεις και οι τελικές εκθέσεις της Επιτροπής θα παραμείνουν απόρρητες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ως «μελανό σημείο» παρουσιάζει η έκθεση και έναν από τους πρώτους νόμους της σημερινής κυβέρνησης για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για «υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας» με τον νόμο 4622/2019, εξηγώντας ότι θέτει υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού την ΕΥΠ, την Εθνική ραδιοτηλεόραση και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

 

https://www.naftemporiki.gr/  06 March, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα