Η δυναμική του προβλήματος των εξαρτήσεων στην Κρήτη με αριθμούς
Με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού της ημέρας, παρουσιάστηκε η δυναμική του προβλήματος των εξαρτήσεων στην Κρήτη σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 2014 του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρου και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Πατήρ Νικηφόρου.
«Η παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης συμβολίζει για μας την εγρήγορση και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων στην Κρήτη.
Με την ευκαιρία ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, γνώρισε από κοντά μέλη, γονείς και στελέχη του προγράμματος από Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι και ενημερώθηκε για την κατάσταση των εξαρτήσεων στο νησί μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη..
Σύμφωνα με τα απολογιστικά 2014 του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, για 4η συνεχόμενη χρονιά τα αιτήματα θεραπείας και υποστήριξης προς το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αυξάνονται. Συγκεκριμένα 977 ξεχωριστά άτομα δέχτηκαν υπηρεσίες όλο το έτος (506 εξαρτημένοι και 471 έμμεσα εξυπηρετούμενοι) ενώ κατά μέσο όρο συνολικά σε όλες τις Μονάδες, υπηρεσίες δέχτηκαν 800 περίπου άνθρωποι το μήνα.
Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα αιτήματα για υπηρεσίες πρόληψης κυρίως από τις μαθητικές κοινότητες όπου συνολικά δέχτηκαν υπηρεσίες 1211 άτομα (675 μαθητές, 227 εκπαιδευτικοί και 309 γονείς) σε 19 σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης, σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι (από 01/01/2014 έως 31/05/2015).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το 2014 παρουσιάζει:
- η συνεχιζόμενη αύξηση αιτημάτων στις νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια),
- η αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών θεραπείας και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και τις οικογένειές τους,
- η αύξηση αιτημάτων θεραπείας και υποστήριξης εξαρτημένων με συννοσηρότητα (διπλή διάγνωση),
- η αύξηση παραπομπών για ένταξη σε θεραπεία από τις Δικαστικές Αρχές,
- η αύξηση των αιτημάτων θεραπείας για κάνναβη,
- η αλλαγή του προφίλ των χρηστών παράνομων ουσιών όπου δεν κυριαρχεί μόνο μια ουσία αλλά η πoλυχρήση.
- η εμφάνιση σε μικρό ποσοστό ακόμη, νέων ψυχοδραστικών ουσιών (συνθετικά ναρκωτικά),
- η αύξηση αιτημάτων θεραπείας από αλλοδαπούς,
- η μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για συνεργασία με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρή παρέμβαση από σχολεία, επαγγελματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία κ.α.
Τα γενικά συμπεράσματα είναι:
- Η εξελισσόμενη κοινωνικο – οικονομική κρίση που βιώνουμε, επηρεάζει αυξητικά τη ζήτηση υπηρεσιών υποστήριξης και θεραπείας για θέματα εξαρτήσεων.
- Οι ανάγκες των εξαρτημένων έχουν διαφοροποιηθεί σχετικά με τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και την κοινωνική κατάσταση, σε σχέση με το παρελθόν και παρουσιάζουν πιο επιβαρυμένα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο των υπηρεσιών και του προσωπικού επιβάλλοντας ευελιξία, ταχύτητα και αξιοποίηση δικτύων και συνεργασιών με όλο το σύστημα υγείας και την τοπική κοινότητα.
- Ιδιαίτερα δύσκολο είναι επίσης το ζήτημα επανένταξης των απεξαρτημένων στο περιβάλλον της κρίσης, γεγονός που επίσης χρειάζεται συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
- Ιδιαίτερη εγρήγορση πρέπει να δείξουν τα επόμενα χρόνια φορείς και τοπικές κοινωνίες στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση, καθώς το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της θεραπείας και επανένταξης συνεχώς μεγαλώνει.
Την ίδια στιγμή που οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι αυτές και χρειάζεται ν’ αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες και δομές για την κάλυψη των αναγκών (βελτίωση προσβασιμότητας π.χ. με κινητή μονάδα, ανάπτυξη υπηρεσιών στη Μεσσαρά, Ιεράπετρα κ.α.) αντιμετωπίζουμε:
- την πρόκληση να κλείσει στις 20/07/2015 μια κρίσιμη δομή, το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο που εξυπηρετεί εξαρτημένους με διπλή διάγνωση, καθώς ολοκληρώνεται το διετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ,
- την υποστελέχωση, σε βαθμό να λειτουργούν οριακά οι δομές πλέον,
- την αβεβαιότητα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης παρά τις μέχρι σήμερα περικοπές.
Με κρίση ή χωρίς κρίση, οι εξαρτήσεις είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που καμία σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να προσπεράσει χωρίς επιπλέον κόστος. Οι εξαρτήσεις συνδέονται με τη δημόσια υγεία (HIV, ηπατίτιδες κ.α.), τη δημόσια ασφάλεια (παραβατικότητα, εγκληματικότητα κτλ), το τεράστιο κοινωνικό κόστος (εγκατάλειψη ανηλίκων, πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, πορνεία, τροχαία ατυχήματα, διαφθορά, διαπλοκή, πολιτισμική διάβρωση κ.α.), το οικονομικό κόστος (κόστος περίθαλψης, χαμένες εργατοώρες, κ.α.) και την ψυχική υγεία (συννοσηρότητα, αυτοκτονικότητα κ.α.)
Όλα τα παραπάνω καθιστούν ολοφάνερη την ανάγκη για εγρήγορση όλων των εμπλεκόμενων Φορέων και της τοπικής κοινωνίας ώστε ν’ ανταποκριθούμε στην διπλή πρόκληση τόσο της αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης όσο και την κρίση που δημιουργούν οι εξαρτήσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο διαχρονικά. Ενθαρρυντικό είναι ότι σε επίπεδο Κρήτης υπάρχει επικοινωνία, υποστήριξη και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Εκκλησία, ΕΣΥ, ΟΚΑΝΑ) και τελευταία υποστήριξη από επιχειρήσεις, ιδιώτες και εθελοντές (Πλαστικά Κρήτης, Thema Maris κ.α.) υπό μορφή χορηγιών, τους οποίους με την ευκαιρία και ευχαριστούμε.
Το γεγονός αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη εγγύηση ότι θ’ αντέξουμε μέσα στην κρίση και θα προστατεύσουμε το νησί μας από την πολιτισμική και κοινωνική διάβρωση που προκαλούν οι εξαρτήσεις.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις