Η δεύτερη πτήση του Μανούσου στο διάστημα είναι γεγονός!
Μία ομάδα νέων από την Κρήτη, έχοντας στείλει ήδη μία φορά τον πρώτο Κρητικό Αστροναύτη, τον Μανούσο, κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στο διάστημα, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Η ομάδα Cretan Astronaut αποτελείται από νέους φοιτητές και αποφοίτους, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει την Κρήτη στον χάρτη της Αεροδιαστημικής από το 2018. Η ομάδα πέτυχε να αποστείλει τον Μανούσο, μια φιγούρα αστροναύτη με κρητικό μουστάκι, πάνω από τα 28 χλμ.*, κατακτώντας τη στρατόσφαιρα.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στις 25 Σεπτεμβρίου, από τα Χανιά της Κρήτης και το βίντεο 360 μοιρών της αποστολής θα δημοσιευθεί σύντομα.
Ο Μανούσος αναχώρησε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στην περιοχή Όασης Βαρυπέτρου στις 07:51:09 ώρα Ελλάδος, έφτασε τα 28 χλμ.* ύψος και προσγειώθηκε 85 χλμ. μακριά, στην περιοχή Κλήμα Ηρακλείου στις 09:47:51, ύστερα από 1 ώρα 56 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα ταξίδι. Η θερμοκρασία του υπολογιστή πτήσης έφτασε έως -12°C, ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες που συνάντησε ήταν χαμηλότερες από -44°C.
Η επιτυχία των δυο αποστολών οφείλεται στην ανάπτυξη και στον ενδελεχή έλεγχο όλων των μερών της αποστολής από την ομάδα. Όσον αφορά το hardware, αναπτύχθηκε ένας υπολογιστής πτήσης ο οποίος αποτελεί μια επεκτάσιμη πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορούν να προστεθούν διάφορα πειράματα, και φυσικά ο αντίστοιχος δέκτης του. Στην μεριά του software, αναπτύχθηκαν το firmware του υπολογιστή πτήσης και του δέκτη, το λογισμικό παρακολούθησης της πτήσης και μια βοηθητική εφαρμογή για android που επεκτείνει την λειτουργικότητα του προηγουμένου και διευκολύνει την ανεύρεση του σκάφους.
Τα τρία τελευταία κομμάτια λογισμικού συνδέονται, επικοινωνούν και αποτελούν ένα παζλ, δημιουργώντας την εικόνα-πρόσωπο των αποστολών. Το δε λογισμικό του υπολογιστή πτήσης, ως είθισται σε διαστημικές αλλά και άλλες εφαρμογές, είναι πλεονασματικό, δηλαδή υλοποιεί μεθόδους ανάκτησης κανονικής λειτουργίας σε περιπτώσεις κρίσιμων καταστάσεων και ολικών-συστημικών σφαλμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι ανέπτυξε η ομάδα λειτούργησε πλήρως και όπως αναμενόταν. Υπήρχαν περιπτώσεις και στις δυο αποστολές όπου προϊόντα της αγοράς (tracker, camera) δεν ανταποκρίθηκαν, μερικώς ή καθόλου, στις περιστάσεις. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις εγγενείς δυσκολίες αυτού και αντίστοιχων εγχειρημάτων καθώς και την σημασία ελέγχου, αποσφαλμάτωσης και εκτενών δοκιμών όλων των μερών της αποστολής. Είναι αναμφισβήτητα καρπός της δουλειάς μας αυτή η επιτυχία όπου περήφανα παρακολουθήσαμε το πρωί της Τετάρτης.
Η πορεία της ομάδας και του Μανούσου διανύει το δεύτερο χρόνο της και έχοντας πραγματοποιήσει, ήδη, δύο πτήσεις προς το διάστημα, βάζει πλώρη για νέες αεροδιαστημικές περιπέτειες, που θα αναδείξουν την Κρήτη ως σημείο τεχνολογικής καινοτομίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά την πρώτη αποστολή, διεθνή μέσα όπως η κρατική τηλεόραση της Κίνας πραγματοποίησαν αφιέρωμα στο εγχείρημα της ομάδας.
Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τα πρώτα του βήματα από τον οργανισμό Youth Entrepreneurship Club στα πλαίσια της προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα. Ο Νίκολας Τσέκας - Organizational Development Manager του Οργανισμού δήλωσε "Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τέτοια εγχειρήματα γίνονται πραγματικότητα με την βοήθεια μας και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις από τα μέλη της ομάδας του Cretan Astronaut".
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορα τους Χρυσούς Χορηγούς του εγχειρήματος, την DIAGEO HELLAS και την Ευρωπαϊκή Πίστη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και υποστήριξαν την ομάδα του Cretan Astronaut. Ευχαριστούμε επισης ολους τους υποστηρικτές και την Υπηρεσια Πολιτικής Αεροπορίας για την αρτια συνεργασια. Χωρίς τη συμβολή όλων δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής διεκπεραίωση του project.
Αν θες να γίνεις μέλος της ομάδας του Cretan Astronaut στείλε μας το βιογραφικό σου στο [email protected]
Αν θέλετε να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα της ομάδας, μπορείτε να μας βρείτε σε όλα τα Social Media όπως Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, πληκτρολογώντας Cretan Astronaut.
Υποσημείωση (*): Οι κοινοί δέκτες GPS, για λόγους ασφαλείας, τηρούν τα όρια υψομέτρου & ταχύτητας του COCOM, οπότε τα δεδομένα GPS ήταν έγκυρα μέχρι τα 12 χλμ ύψος. Το μέγιστο υψόμετρο εκτιμήθηκε μεσω των δεδομένων πτήσης και μαθηματικών μοντέλων, ενώ για υψόμετρα άνω των 12 χλμ. δεν υπάρχουν δεδομένα GPS.
Λίγα λόγια για τον Youth Entrepreneurship Club
Ο Youth Entrepreneurship Club είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Κρήτη, που ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει νέους ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Όραμα του η δημιουργία τοπικών κοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα αποτελούν μέρος έμπνευσης και θα υποστηρίζουν τους νέους, αποβλέποντας σε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο.
Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει/συμμετάσχει σε 100+ ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με συμμετοχή 10.000+ νέων κάτω των 35, σε 8 πόλεις στην Ελλάδα. Το δίκτυο των εθελοντών του ξεπερνάει τους 200 στα παραρτήματα που έχει σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι υποστηριζόμενες startups έχουν αντλήσει χρηματοδότηση 8+ εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας 50+ θέσεις εργασίας. Στόχος του οργανισμού μέσα στα επόμενα 5 χρόνια είναι να έχει ευαισθητοποιήσει και εκπαιδεύσει στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας πάνω από 25.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και να υποστηρίζει 100 εταιρείες-startups με ένα δίκτυο 100 ειδικών/μεντόρων.