
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health journal αποκαλύπτει πως αφρικανικές χώρες όπως το Chad και το Mali, διαθέτουν την καλύτερη διατροφή στον κόσμο, ενώ άνθρωποι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Λετονία και η Ουγγαρία, διαθέτουν μερικές από τις χειρότερες δίαιτες παγκοσμίως.
Στην έρευνα, περιλήφθησαν στοιχεία διατροφής από 4,5 εκατομμύρια ενήλικες σε 187 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Όπως φαίνεται, η κατανάλωση υγιεινών τροφών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες αλλά το ίδιο έχει συμβεί και με τροφές όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ροφήματα.
Μεταξύ του 1990 και του 2010, οι χώρες με το πιο υψηλό εισόδημα, φαίνεται να έχουν κάνει κατά μέσο όρο την μεγαλύτερη βελτίωση στη διατροφή τους, μειώνοντας την ποσότητα ανθυγιεινών τροφών προς κατανάλωση.
Πάρα ταύτα, οι άνθρωποι που ζουν στις πιο πλούσια έθνη, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμα την πιο φτωχή διατροφή στον κόσμο αφού η κατανάλωση κακών τροφών όλο και θεριεύει.
Φυσικά, ανάμεσα στις καλές και κακές, υπάρχουν και χώρες με διατροφή στάσιμη όπως η Κίνα και η Ινδία ενώ η έρευνα αποδεικνύει πως χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, απολαμβάνουν υγιεινές διατροφές ακόμα περισσότερο ενώ το ίδιο συμβαίνει και με φτωχές χώρες όπως το Chad, το Mali, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Krgyzstan.
Ο ερευνητής τονίζει πως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανάγκη βελτίωσης της διατροφής των φτωχότερων πληθυσμών. Αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, η πείνα θα καλύψει την παχυσαρκία όπως ήδη συμβαίνει στην Ινδία και την Κίνα και άλλες χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Σε γενικό βαθμό, παρά τη φτώχεια, μερικές αφρικανικές χώρες έχουν από τις πιο υγιεινές διατροφές και είναι οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι εκείνοι που τρέφονται καλύτερα, κατά μέσο όρο.
Ο δρ. Fumiaki Imamura, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τονίζει:"Μέχρι το 2020, είναι πιθανό μη μολυσματικές ασθένειες να ευθύνονται για το 75% όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Μια καλύτερη διατροφή θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην καλυτέρευση της υγείας κάθε οργανισμού. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερο έλεγχο της διατροφής τους”.
Χώρες με την καλύτερη διατροφή:
Τσαντ, Μάλι, Καμερούν, Guyana, Τυνησία, Σιέρα Λεόνε, Λάος, Νιγηρία, Γκουατεμάλα, French Guiana.
Χώρες με τη χειρότερη διατροφή:
Αρμενία, Ουγγαρία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισλανδία, Λετονία, Βραζιλία, Κολομβία, Αυστραλία.
πηγή: Shape.gr /msn.com
Δείτε επίσης
- Από την Ουάσιγκτον με αγάπη: Δασμοί... δώρο στην Άγκυρα
- Πρώτη διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση πανδημιών – Οι ΗΠΑ μένουν εκτός
- Τραμπ: Παλινωδίες και μηνύματα σύγχυσης για τους δασμούς- αβεβαιότητα στις αγορές
- Ο Ντ. Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο - Βαρύτατοι δασμοί σε βάρος της Ασίας και της ΕΕ
- Guardian: Ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμ’ων σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ
Σχετικά άρθρα
- Τι τρώμε και τι δεν τρώμε το Πάσχα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- Στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βράδυ- Πώς θα τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε
- Πρωτεΐνη: Πώς θα λάβετε όση χρειάζεστε μέσα στην ημέρα
- Πρωτεΐνες: Ποιες πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ