
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health journal αποκαλύπτει πως αφρικανικές χώρες όπως το Chad και το Mali, διαθέτουν την καλύτερη διατροφή στον κόσμο, ενώ άνθρωποι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Λετονία και η Ουγγαρία, διαθέτουν μερικές από τις χειρότερες δίαιτες παγκοσμίως.
Στην έρευνα, περιλήφθησαν στοιχεία διατροφής από 4,5 εκατομμύρια ενήλικες σε 187 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Όπως φαίνεται, η κατανάλωση υγιεινών τροφών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες αλλά το ίδιο έχει συμβεί και με τροφές όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ροφήματα.
Μεταξύ του 1990 και του 2010, οι χώρες με το πιο υψηλό εισόδημα, φαίνεται να έχουν κάνει κατά μέσο όρο την μεγαλύτερη βελτίωση στη διατροφή τους, μειώνοντας την ποσότητα ανθυγιεινών τροφών προς κατανάλωση.
Πάρα ταύτα, οι άνθρωποι που ζουν στις πιο πλούσια έθνη, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμα την πιο φτωχή διατροφή στον κόσμο αφού η κατανάλωση κακών τροφών όλο και θεριεύει.
Φυσικά, ανάμεσα στις καλές και κακές, υπάρχουν και χώρες με διατροφή στάσιμη όπως η Κίνα και η Ινδία ενώ η έρευνα αποδεικνύει πως χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, απολαμβάνουν υγιεινές διατροφές ακόμα περισσότερο ενώ το ίδιο συμβαίνει και με φτωχές χώρες όπως το Chad, το Mali, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Krgyzstan.
Ο ερευνητής τονίζει πως φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανάγκη βελτίωσης της διατροφής των φτωχότερων πληθυσμών. Αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα, η πείνα θα καλύψει την παχυσαρκία όπως ήδη συμβαίνει στην Ινδία και την Κίνα και άλλες χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Σε γενικό βαθμό, παρά τη φτώχεια, μερικές αφρικανικές χώρες έχουν από τις πιο υγιεινές διατροφές και είναι οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι εκείνοι που τρέφονται καλύτερα, κατά μέσο όρο.
Ο δρ. Fumiaki Imamura, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τονίζει:"Μέχρι το 2020, είναι πιθανό μη μολυσματικές ασθένειες να ευθύνονται για το 75% όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Μια καλύτερη διατροφή θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην καλυτέρευση της υγείας κάθε οργανισμού. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερο έλεγχο της διατροφής τους”.
Χώρες με την καλύτερη διατροφή:
Τσαντ, Μάλι, Καμερούν, Guyana, Τυνησία, Σιέρα Λεόνε, Λάος, Νιγηρία, Γκουατεμάλα, French Guiana.
Χώρες με τη χειρότερη διατροφή:
Αρμενία, Ουγγαρία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισλανδία, Λετονία, Βραζιλία, Κολομβία, Αυστραλία.
πηγή: Shape.gr /msn.com
Δείτε επίσης
- Συνεχίζει το έργο διάσωσης στην Τουρκία η ελληνική ΕΜΑΚ - Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί
- Δραματική η κατάσταση σε Συρία και Τουρκία-Χιλιάδες οι νεκροί, αγώνας για τους επιζώντες
- Τραγωδία δίχως τέλος στην Τουρκία-Νέα ισχυρότατη δόνηση, χιλιάδες οι νεκροί
- Grammy 2023: Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων
- Τρομακτικός σεισμός 7,8 Ριχτερ συγκλόνισε την Τουρκία
Σχετικά άρθρα
- Αρτηριακή πίεση: Κρατήστε την υπό έλεγχο με αυτές τις τροφές
- Ποιες τροφές συμβάλλουν στη μακροζωία; Τα αποτελέσματα έρευνας 36 ετών
- Body reset: Έτσι θα «καθαρίσετε» το συκώτι από τις καλοκαιρινές ατασθαλίες
- Αυτές είναι οι κορυφαίες τροφές - προστάτες απ’ τον ήλιο
- Οι υδατάνθρακες που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας