Η βροχή έκανε καλό μόνο στις ελιές, αλλά δημιούργησε προβλήματα στα σταφύλια
Αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά, αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν από σήμερα οι αμπελουργοί σε περιοχές του νομού Ηρακλείου όπου έβρεξε για πολλές ώρες, κατά τόπους μάλιστα με έντονους ρυθμούς καταιγίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το στάδιο της παραγωγής των σταφυλιών. Η σήψη στα σταφύλια που προορίζονταν για επιτραπέζια χρήση θεωρείται δεδομένη. Αυτό που θα επιχειρήσουν, όπως λένε στη “Νέα Κρήτη”, από σήμερα το πρωί, είναι με ψεκάσματα που θα κάνουν, τόσο χαλκού όσο και βρέξιμης σκόνης σε θειάφι, να περιορίσουν τη σήψη και να προσπαθήσουν να προλάβουν την εμφάνιση χολέρας, περονόσπορου και ευδεμίδας!
Σε μια... σταφυλοχρονιά όπως εξελίσσεται η φετινή, το χθεσινό νερό ήρθε για να βάλει σε μπελάδες και έντονη ανησυχία τους αμπελουργούς, οι οποίοι προσανατολίζονται σε μεγάλο ποσοστό να σταφιδοποιήσουν την παραγωγή τους, με τους παραγωγούς του επιτραπέζιου σταφυλιού να έχουν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” και να ετοιμάζουν από σήμερα τρακτέρ με ψεκαστικά για να ριχτούν στη μάχη της διάσωσης της παραγωγής τους.
Στο Μαλεβίζι έβρεξε καλά
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυργούς, Μιχάλης Χαιρέτης, τόνισε ότι η βροχή ήταν μικρής έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μύρωνα αλλά κράτησε για πολλές ώρες. Και δημιουργεί σίγουρα προβλήματα στα σταφύλια, αυξάνει τους κινδύνους έξαρσης της δακοπροσβολής στην ελιά, αλλά θεωρείται ως ευεργετική για το πότισμα των μη ποτιστικών ελαιοδέντρων, χωρίς να απειλεί τον ελαιόκαρπο, αφού στο συγκεκριμένο στάδιο είχε “δέσει” ο ανθός εκείνος που έμεινε ανεπηρέαστος από τον καύσωνα.
«Ανησυχεί ο κόσμος. Βεντέμα φέτος έχει. Αλλά το θέμα είναι τι θα προκύψει από τώρα και μετά με τις αρρώστιες. Το σίγουρο είναι ότι θέλει τώρα ψεκάσματα για περονόσπορο, για χολέρα και για ευδεμίδα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Χαιρέτης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις