“Η αγανάκτηση χτύπησε κόκκινο”!
Τοποθέτηση με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο τροχαίο στη Μεσαρά
Η αναστάτωση και η αγανάχτηση όλων των Μεσαριτών, μετά και με το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό με τον Γιώργο Ροδουσάκη, φάνηκε να ξεχείλισε το ποτήρι για όλο τον κόσμο, και χτύπησε το καμπανάκι για εξεύρεση λύσεων.
Όλοι έχουν κάτι να πουν, αλλά οι υπεύθυνοι ως συνήθως δεν τους ακούν.
Τι να σου κάνουν οι υπεύθυνοι, θα μας πει κάποιος. Φταίμε εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας που δεν οδηγούμε σωστά και δεν προσέχουμε, θα πει ο άλλος...
Ας αφήσουμε τους ανώτερους, για το αν θα έπρεπε να κάνουν, σωστό οδικό δίκτυο, σωστή σήμανση πινακίδες, επιπλέον φωτισμό στο δίκτυο, φανάρια ίσως, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία κλπ.
Συμφωνώ απόλυτα, όμως το θέμα πρέπει να το πιάσουμε από την αρχή, από τη βρεφική ηλικία, ίσως από την ηλικία που θυμάται το παιδί, και μας μιμείται!
Όταν οδηγούν στο εξωτερικό, το παιδί είναι δεμένο πάντα στο πίσω κάθισμα!
Στην Ελλάδα η μάνα το κρατά αγκαλιά μπροστά, και καμιά φορά και χωρίς ζώνη!
Τα ίδια και στα μηχανάκια, που σπάνια έχουν δίπλωμα τα παιδιά, σπάνια φοράνε κράνος, ή έχουν τα φώτα ανοιχτά και την ημέρα.
Στο εξωτερικό ο οδηγός θα βάλει ζώνη, όχι για να μην φάει κλίση, αλλά για να σώσει ο ίδιος τη ζωή του!
Στην Ελλάδα νομίζουν πως ξεγέλασαν την τροχαία, και δεν τους έγραψε χωρίς ζώνη!
Στο εξωτερικό, κανένας πατέρας δεν θα «δώσει τιμόνι» στο παιδάκι του, στην Ελλάδα θα το πάρει αγκαλιά στην ποδιά του από πέντε ετών, ενώ οδηγεί, και θα του δώσει το τιμόνι να το στρίβει, για να του βγάλει και φωτογραφίες και να καμαρώνει για τον νέο οδηγό! Θέλει από 10 και 15 χρόνων, το παιδί του να του κάνει δουλειές με το αμάξι, το τρακτέρ ή το φορτηγό για να τον ξεκουράσει!
Ο ξένος, δεν διανοείται να δώσει τιμόνι στο παιδί του, πριν τα 18, και μονάχα άμα πάρει δίπλωμα.
Δεν ξέρει ο Έλληνας πως τα ανακλαστικά του νέου πριν τα 18 δεν ευνοούν για μια ασφαλή οδήγηση.
Δεν διανοείται ο ξένος να οδηγήσει μεθυσμένος, εδώ στην Ελλάδα αντίθετα ο μεθυσμένος πάντα λέει πως το πιοτό τον βοηθάει, γιατί «ανοίγει ο δρόμος», και μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα!
Ναι, ανοίγει πράγματι ο δρόμος, αλλά προς τον άλλο κόσμο!
Σε άρθρο μου σχετικό με την οδήγηση των νέων στη Μεσαρά, μου είπε κάποιος δάσκαλος οδήγησης, πως η οδική συμπεριφορά των νέων που έμαθαν από τον πατέρα τους να οδηγούν, είναι παντελώς λάθος, και δεν πρόκειται να αλλάξουν τις κακές συνήθειες, σε καμία περίπτωση!
Απεναντίας, οι οδηγοί που έμαθαν από το δάσκαλο, έχουν καλύτερη οδική συμπεριφορά!
Μου είπε επίσης ο δάσκαλος, πως μπορεί να εφαρμόσουν τη σωστή ταχτική μέχρι να πάρουν το δίπλωμα εκείνοι που οδηγούσαν από μικροί, αλλά μετά και λάθος θα κρατάνε πάντα το τιμόνι, και δεν θα φοράνε ποτέ ζώνη, και θα τρέχουν με ταχύτητα παραβιάζοντας τα σήματα, θα οδηγούν μεθυσμένοι, και γενικά θα οδηγούν σαν τρελοί και αλλόφρονες, και θα κάνουν του κόσμου τις παρανομίες!
Έχω μια απλή απορία λοιπόν, γιατί δεν μπαίνει το μάθημα οδικής συμπεριφοράς στα Δημοτικά σχολεία, με ένα ειδικό δάσκαλο οδήγησης?
Γιατί να μην να υπάρχει λοιπόν χώρος με κάποια σήματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία, είτε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε Δήμο, και τα παιδιά να μαθαίνουν από παιδιά τη σωστή οδήγηση, και να του γίνεται έτσι πραγματικά βίωμα?
Η Μεσαρά μετράει νεκρούς, ένα κάθε μέρα, και ένας στους τρεις είναι δυστυχώς νέο παιδί.
Γονείς, δάσκαλοι, πρόεδροι Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, όλοι θα πρέπει να είναι στο πόδι! Όλοι σηκώνονται σιγά σιγά από τη καρέκλα και κάνουν ένα βήμα μπροστά, το επόμενο βήμα!
Η Μεσαρά πάντως πρέπει να βρει τρόπους να ξεχάσει όσα ήξερε, γιατί αν κάποιου το παιδί κάνει τα λάθη που ανέφερα, να περιμένει και το αποτέλεσμα του Γιώργη!
Και σαν πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο καθείς, κόβει μαχαίρι το πιοτό όταν πρόκειται να οδηγήσει!
Κείμενο : Γεώργιος Χουστουλάκης
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις