Γυμναστική ή διατροφή; Τι προλαμβάνει την άνοια

  19 October, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Γυμναστική ή διατροφή; Τι προλαμβάνει την άνοια

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας καθώς μεγαλώνουν ενδεχομένως να θέλουν να επικεντρωθούν περισσότερο στην γυμναστική παρά στις διατροφικές τους συνήθειες, προτείνει μια νέα μελέτη.

Για την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα διατροφής και άσκησης για περίπου 9.000 ενήλικες που ήταν 51 ετών κατά μέσο όρο και δεν είχαν ιστορικό άνοιας. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ σε διάδρομο για να αξιολογήσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των συμμετεχόντων ή πόσο εύκολα το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα μπορούν να παρέχουν οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα μεταβολικά ισοδύναμα (METs), μια τυπική μέτρηση που αντανακλά πόσο οξυγόνο καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια διατροφής, που περιγράφουν λεπτομερώς τι έφαγαν τρεις ημέρες μέσα σε μία εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες βαθμολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες με βάση το πόσο προσεκτικά ακολουθούσαν οι άνθρωποι δύο δίαιτες που μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου: τη δίαιτα DASH και την μεσογειακή διατροφή.

Γυμναστική VS διατροφής

Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου εννέα ετών, περίπου 1.500 άτομα εμφάνισαν άνοια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, η δίαιτα DASH και η μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας.

 

Όμως, κάθε αύξηση 1-MET στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των τεστ σε διάδρομο, συσχετίστηκε με 5 έως 6% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ωστόσο, η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει εάν ή πώς η άσκηση ή οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την υγεία του εγκεφάλου. Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες μόνο σε διάστημα τριών ημερών και εξέτασαν την ικανότητα άσκησης μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

 

Είναι πιθανό οι συνήθειες των συμμετεχόντων να μεταβλήθηκαν με την πάροδο του χρόνου με τρόπους που δεν μετρήθηκαν στη μελέτη και επηρέασαν τον κίνδυνο άνοιας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association, AHA) συνιστά τόσο την μεσογειακή διατροφή όσο και την δίαιτα DASH για την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία. Και τα δύο διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα ψάρια και πουλερικά.

Πόση γυμναστική είναι αρκετή;

Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου της άνοιας φάνηκε να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι σταματούν την καθιστική ζωή και συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, λένε οι ερευνητές.

Μελέτες που παρακολουθούν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας από τη μέση ηλικία έως τα γηρατειά δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη από τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε ηλικία φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική υγεία, επομένως ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ενήλικες χρειάζονται 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα. Αυτό μπορεί επίσης να είναι 75 λεπτά υψηλής έντασης ή ισοδύναμος συνδυασμός μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας.

 

  19 October, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα