Γιορτινό τραπέζι χωρίς αρνί λόγω πανώλης τον Δεκαπενταύγουστο
Και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά τα σφαγεία σε όλη τη χώρα, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Πέντε νέες εστίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκαν χθες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία. Και οι πέντε εστίες συνδέονται επιδημιολογικά με την αρχική «κοιτίδα» της νόσου στις εγκαταστάσεις ζωεμπόρου στη Λάρισα. Ετσι, στη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται κτηνιατρικά κλιμάκια με στόχο να ελεγχθούν άμεσα 2.506 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με 436.500 πρόβατα. Μετά τον εντοπισμό των νέων κρουσμάτων, ένας νέος κύκλος ελέγχων ανοίγει. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή αναμένεται να θανατωθούν 18.335 αιγοπρόβατα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δήλωσε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά χθες ότι «θα ζήσουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», αποστροφή που ερμηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης και σφαγής αμνοεριφίων. Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια εκρίζωσης της νόσου, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε συναγερμό, ωστόσο, όπως τόνισαν, η τελική απόφαση για την παράταση της απαγόρευσης θα ληφθεί αύριο, με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν.
Πάντως, από την άλλη, στη Θεσσαλία καθώς και σε άλλες περιοχής της χώρας η φράση «θα ζήσουμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί» δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Τα τοπικά κρεοπωλεία, τα οποία προμηθεύονται αμνοερίφια απευθείας από τα σφαγεία τής κάθε περιοχής, δεν διαθέτουν αρνί ή κατσίκι, ωστόσο στα σούπερ μάρκετ της επαρχίας οι καταναλωτές μπορούν να βρουν εισαγόμενο κρέας.
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι θέτουν πλέον σημαντικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πώς η Ρουμανία συνεχίζει τις σφαγές ενώ σε εμάς έχουν απαγορευτεί, αν και σε αυτή τη χώρα έχουν θανατωθεί 230.000 ζώα.
Πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν ζητεί ο κ. Τσιάρας με επιστολή (την κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών-μελών της Ε.Ε.) προς τον επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.
Ο υπουργός στην επιστολή του επισημαίνει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και εξαιτίας των καταστροφών από την κακοκαιρία «Daniel» πέρυσι και εξηγεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν οι παραγωγοί «με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου, αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα-Πως θα λειτουργήσουν
- Καιρός: Νέα επιδείνωση απο το απόγευμα
- Πιο συντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Super League: Πρώτος και καλύτερος αποχαιρετά το 2024 ο Ολυμπιακός (hl)
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
- Κτηνοτρόφοι: Ποιες αποζημιώσεις θα λάβουν για τα ζώα που επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών