Γίγαντες φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο

  29 May, 2025 ΑΡΘΡΑ
Γίγαντες φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

Μερίδες: 6

 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
 4 καρότα, σε μέτριες φέτες
 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές φέτες
 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μέτριες ροδέλες
 1 πράσο (το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες
 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
 2 μέτρια χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας, σε μέτριες φέτες
 τα φύλλα από 1/2 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένα
 100 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

  1. Για τους γίγαντες φούρνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τους γίγαντες από το νερό του μουλιάσματος, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 3 από τα καρότα.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τους γίγαντες με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  4. Αλατίζουμε τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τους γίγαντες και κρατάμε κατά μέρος περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους. Αφήνουμε κατά μέρος.
  6. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
  7. Ζεσταίνουμε εκεί τα 80 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το υπόλοιπο καρότο, τη 1 πιπεριά Φλωρίνης και το πράσο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  8. Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα λουκάνικα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές. Αφήνουμε στην άκρη.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  11. Σε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 24 x 32 εκ. ρίχνουμε τους γίγαντες με τα καρότα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  12. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τη δεύτερη πιπεριά Φλωρίνης, το σέλινο, τη σάλτσα ντομάτας και το νερό που κρατήσαμε στην άκρη από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα στο ταψί.
  13. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν καλά και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό στη διάρκεια του ψησίματος και ανακατεύουμε απαλά.
  14. Περίπου 5 λεπτά πριν ξεφουρνίσουμε, σκορπίζουμε στο ταψί τα λουκάνικα και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο.
  15. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σαν λαδερό, δηλαδή μόλις κρυώσει εντελώς.

 

  29 May, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα