Γιατί η Κρήτη είναι το «αγκάθι» στον τσαμπουκά των Τούρκων;
Όσα drones και αν ετοιμάσουν και όσες απειλές αν εκτοξεύσει ο Ερντογάν, η Κρήτη θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας που μπορεί να αλλάξει σχεδιασμούς και ισορροπίες στο Αιγαίο.
Μετά την εξωφρενική και γεμάτη συκοφαντίες ομιλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι προφανές ότι μπαίνουμε ολοταχώς σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου, και αν αυτό θα οδηγήσει σε κάποιο “θερμό επεισόδιο”. Προς το παρόν, το νέο δεδομένο είναι ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις και τις διαρκώς αυξανόμενες υπερπτήσεις drones πάνω από νησιά και βραχονησίδες.
Η παρουσία των πολυδιαφημισμένων Bayraktar TB2 προβληματίζει αρκετούς, αν και το Ισραηλινό σύστημα Drone Dome που ήδη διαθέτουμε μειώνει σε δραστικά τις δυνατότητές τους, “τυφλώνοντας” τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.
Όμως σε βάθος χρόνου, το κύριο όπλο της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας σύρραξης είναι η Κρήτη. Το νησί που πολλές φορές στην Ιστορία έχει αναδειχθεί ως προπύργιο της χώρας μας, και για άλλη μια φορά φαίνεται ότι αποτελεί το στρατηγικό στοιχείο που τρομάζει τους Τούρκους.
Η ανακοίνωση ότι η Ελλάδα ότι στην Κρήτη θα εγκατασταθούν τα F-35 όταν θα έρθουν καθώς και τα νέα F-16 Viper, μαζί με τα μεγάλα UAV που θα αγοράσουμε, έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό τους Τούρκους.
Ο λόγος είναι απλός: Οι Τούρκοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους και την γενικότερη διάταξη της αεράμυνάς τους προς τα νησιά του Αιγαίου. Η ενίσχυση της Κρήτης ως κύριας βάσης της ελληνικής αεροπορίας, υποχρεώνει τους Τούρκους να αλλάξουν την διάταξη της αεράμυνάς τους και να την διασκορπίσουν και προς το Νότο.
Η ύπαρξη των stealth F-35 και των Viper στην Κρήτη και η δυνατότητά τους να επιχειρούν όχι κατά μέτωπο από τα νησιά αλλά από τη νότια πλευρά, υποχρεώνει τους Τούρκους να ανασχεδιάσουν όλα τα πλάνα τους και να επανασχεδιάσουν την αεράμυνά τους με βάση τα νέα δεδομένα.
Ενδεικτικό του πόσο “ανοιχτή” είναι η Τουρκία σε αυτή την πλευρά της είναι ότι ελληνικά F-16 έχουν καταφέρει να προσγειωθούν στην Κύπρο χωρίς να τους πάρει κανένας είδηση.
Η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας σε αυτή την πλευρά έρχεται να τονιστεί ακόμα περισσότερο, μετά την απόφαση των Αμερικανών να σταματήσουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κύπρο.
Η Κρήτη λοιπόν σε συνδυασμό με την βοήθεια που θα μπορούσε να δεχθεί από την Κύπρο, δημιουργούν ένα εντελώς νέο status στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να υποχρεώνονται να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιλογή της Κρήτης ως βασικό μοχλό πίεσης της Τουρκικής επιθετικότητας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, δημιουργεί τεράστιο εκνευρισμό στους Τούρκους.
Το αν αυτός ο εκνευρισμός θα οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο ή θα επικρατήσει η φωνή της λογικής μένει να το δούμε. Μέχρι τότε, η λογική της ψυχραιμίας και της ετοιμότητας είναι σίγουρα η καλύτερη μέθοδος απέναντι σε έναν “σύμμαχο” εντελώς αψυχολόγητο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Παγκόσμιο ρεκόρ πλούτου στην Τουρκία - Αυξήθηκε κατά 157% παρά τον τρομακτικό πληθωρισμό
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα