Γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για την επικίνδυνη κακοκαιρία στην Κρήτη - Τι εξηγεί ο Μαρουσάκης

  19 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
Γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη πρόγνωση για την επικίνδυνη κακοκαιρία στην Κρήτη - Τι εξηγεί ο Μαρουσάκης

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν χτες, Τετάρτη, στην Κρήτη, παρ΄ότι τα προγνωστικά μοντέλα δεν έδειχναν πως θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες άνθρωποι πήγαν στο φαράγγι της Σαμαριάς και μια τουρίστρια σκοτώθηκε αφού καταπλακώθηκε από βράχο.

Εξήγηση για το τι συνέβη με την περίπτωση της Κρήτης, που δεν είχε ειδοποίηση για κακοκαιρία έδωσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Αλλαγές και ανατροπές στα προγνωστικά»

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του:

«Εδώ και αρκετά 24ωρα τα προγνωστικά στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας έδειχναν έναν επικίνδυνα άστατο καιρό να επηρεάζει αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου και με ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει την εξέλιξη αυτή όπως επίσης και μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN δίνοντας έμφαση προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Πράγματι προς εκείνες εκεί τις περιοχές τοπικά καταγράφηκε μεγάλος όγκος νερού που άφησε πίσω του και προβλήματα.

Όπως επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό, είμαστε σε μία εποχή όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια σε ό,τι αφορά τα προγνωστικά στοιχεία που λαμβάνουμε από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Αυτό συμβαίνει διότι πηγαίνουμε σταδιακά σε πιο ψυχρές καταστάσεις και καθώς αλληλεπιδρά αυτή η εξέλιξη με τις πολύ θερμές θάλασσές μας αλλά και με τοπογραφικούς παράγοντες, οδηγούμαστε σε αλλαγές ή και ανατροπές των προγνωστικών στοιχείων» και επισημαίνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Κρήτη»

«Κάτι τέτοιο φαίνεται να συνέβη και για την περιοχή της Κρήτης όπου τα μετεωρολογικά μοντέλα είχαν εκτός γενικά την περιοχή αυτή σε ότι αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στους τελευταίους κύκλους ενημέρωσής τους όμως άρχισαν να δίνουν σήμα και για την περιοχή αυτή με αποκορύφωμα τα πιο "φρέσκα" δεδομένα που πήραμε σήμερα το πρωί γύρω στις 9 με 10 όταν ολοκληρώθηκαν τόσο τα τρεξίματα των παγκόσμιων αλλά και των περιοχικών μοντέλων.

Συγκεκριμένα τα προγνωστικά μας συστήματα δώσανε έναν έντονο πυρήνα καταιγίδων να επηρεάζει το δυτικό - βορειοδυτικό τμήμα του νησιού με τιμές σε ό,τι αφορά τον όγκο νερού που θα έπεφτε στην επιφάνεια κοντά στους 40 με 50 τόνους ανά στρέμμα. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί επαλήθευσαν αυτή την εξέλιξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή της Κρήτης και όχι μόνο. Δηλαδή να λαμβάνουμε σήμα από τα μετεωρολογικά μοντέλα την τελευταία στιγμή για κάτι έντονο που ενδεχομένως να εμφανιστεί».

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις»

Τέλος, αναφέρει πως:

«Τα τελευταία αρκετά χρόνια η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά άλματα στην πρόγνωση του καιρού όπου έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πιθανότητες επαλήθευσης βέβαια.

Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».

Πώς έγινε η τραγωδία με την τουρίστρια

Υπενθυμίζεται πως η άτυχη 33χρονη τουρίστρια σκοτώθηκε μετά από πτώση βράχου που προκλήθηκε από την ισχυρή νεροποντή. Το συμβάν έγινε στο στενό σημείο, στο φαράγγι και συγκεκριμένα στις Πόρτες.

Ένας βράχος αποκολλήθηκε από πολύ μεγάλο ύψος, ο οποίος σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπεσε αρχικά πάνω στα δέντρα και από εκεί με καραμπόλα διαγράφοντας μία απίστευτη πορεία, έπεσε πάνω στον μηρό της άτυχης γυναίκας, προκαλώντας της ακατάσχετη αιμορραγία, η οποία επέφερε και τον θάνατό της.

 

  19 September, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα