Για πόσες μέρες αφότου αναρρώσουν είναι μεταδοτικοί οι ασθενείς – Πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα!

  05 April, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Για πόσες μέρες αφότου αναρρώσουν είναι μεταδοτικοί οι ασθενείς – Πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα!

Απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που απαλλάσσονται από τα συμπτώματά τους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό μόλις αναρρώσει ένας ασθενής από αυτόν. Παραμένει και μεταδίδεται για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.

Οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές από το Πεκίνο που παρουσίασαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη).

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν ήπια λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό. Ένας ασθενής όμως χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και διασωλήνωση.

Μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι. Στη διάρκειά της έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα για να ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο κορωνοϊός ήταν ανιχνεύσιμος στους μισούς από αυτούς έως και 8 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Lokesh Sharma, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Όπως εξήγησε, «παρότι είχαν πάψει να έχουν συμπτώματα, ο κορωνοϊός παρέμενε στον οργανισμό τους και μπορούσε να διασπαρεί». Επιπλέον, «οι ασθενείς είχαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη», πρόσθεσε. «Ενδέχεται εκείνοι με πιο σοβαρή λοίμωξη, να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο καιρό».

Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την ανάρρωση

«Η καραντίνα στο σπίτι πρέπει να είναι παρατεταμένη για τους ασθενείς που αναρρώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lixin Xie, από το Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Ακόμα κι αν έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, πρέπει να παρατείνουν την αυτοαπομόνωσή τους για δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν θα μολύνει άλλα άτομα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα 5 ημέρες μετά την εκτιμώμενη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν οκτώ ημέρες. Ωστόσο ήσαν μεταδοτικοί για άλλες μία έως οκτώ ημέρες.

Δύο ασθενείς είχαν διαβήτη και ένας φυματίωση. Οι συννοσηρότητες αυτές όμως δεν φάνηκε να επηρεάζουν την πορεία της λοίμωξής τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε διεθνείς μελέτες για την ανακάλυψη νέων θεραπειών κατά του ιού

Στην παγκόσμια προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πρωτοπόρος είναι η χώρα μας και συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η Ελλάδα μαζί με την Αγγλία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη, στις οποίες εγκρίθηκε η ένταξη στη διεξαγωγή της τεράστιας μελέτης «Adaptive COVID-19 Treatment Trial». Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν 75 κλινικές παγκοσμίως, ώστε να επιβεβαιωθεί εάν οι πιο ελπιδοφόρες πειραματικές - μέχρι σήμερα - θεραπείες κατά του ιού, θα τελεσφορήσουν ώστε να παράξουν νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ανακόψουν την θανατηφόρα πορεία του κορωνοϊού.

Η ένταξη της Ελλάδας στη μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial» (αρ. Πρ. DMID: 20-0006) εγκρίθηκε την Παρασκευή (3/3/2020).

Κορωνοϊός: Τι είναι η μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial»

Η μελέτη είναι μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, με ομάδα ελέγχου δοκιμή για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19. Είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια.

Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την ΕΕ είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου
Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Σπύρο Ζακυνθινό
Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κουλούρη
Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή κ. Συμεών Μεταλλίδη.

"Ελπίζουμε και αυτή η μελέτη, μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται, να συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας", αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ που συμμετέχουν στη μελέτη.

Δείτε επίσης - Κορωνοϊός: Βρέθηκε το φάρμακο; Σημαντική ανακοίνωση γιατρού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορωνοϊός: Τι είναι η θεραπεία remdesivir

Το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κορωνοϊών που προκαλούν τη νόσο SARS και MERS, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊούς. Έχει δοκιμαστεί κυρίως, σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Έμπολα, που προκαλείται από ένα διαφορετικό είδος ιού. Στη συγκεκριμένη νόσο, όμως, δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εάν προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές έχει σημαντικές πιθανότητες να αποτελέσει μία από τις πρώτες θεραπείες κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, η θεραπεία remdesivir θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα σε 50 διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως. Η δοκιμή θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του εικονικού (placebo). Ο νέες μελέτες που θα διεξαχθούν αφορούν ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας συμπτωμάτων. Θα δοκιμαστεί, δηλαδή και σε ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά και σε όσους παρουσιάζουν ελαφρύτερα.

 

  05 April, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ