Για ποιους “σπάει” το όριο του ακατάσχετου - Πώς θα... ξεκλειδώνουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, που θα αυξάνεται παράλληλα με τη βελτίωση της "διαγωγής" του οφειλέτη έναντι των υποχρεώσεών του, ετοιμάζει η ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει την κλιμακωτή αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί στο Taxisnet ως ακατάσχετος από κάθε φορολογούμενο παράλληλα με την αποπληρωμή τυχόν οφειλών του. Σήμερα το ακατάσχετο όριο ενός τραπεζικού λογαριασμού είναι 1.250 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει αποπληρώσει μέρος ρυθμισμένης οφειλής, το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται με ανώτατο όριο τα 4.500 ευρώ.
Επιπλέον εντός του 2019 έρχεται η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και γενικότερα του τμήματος Κεφαλαίου των Εφοριών. Στην πράξη θα καταργηθεί η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων κάθε είδους φόρου μεταβίβασης, όπως είναι οι δηλώσεις φόρου γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη επίσκεψης των φορολογουμένων ή των συμβολαιογράφων στην εφορία.
Παράδειγμα
Ένας φορολογούμενος έχει αρχική ρυθμισμένη οφειλή 5.000 ευρώ. Εφόσον έχει ήδη αποπληρώσει τα 2.500 ευρώ, τότε το ακατάσχετο όριο θα αυξηθεί από τα 1.250 στα 2.000 ευρώ.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις: Τα 4 SOS για υψηλότερες αποδοχές – Τι συμφέρει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
- Ποιες χώρες έχουν τους υψηλότερους και τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη;
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Μετά τα μπάνια του Αυγούστου η πληρωμή τους
- Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ τραπεζών
- Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές – Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση