Την προστασία των ενισχύσεων, µέσω της θέσπισης του ακατάσχετου των 15.000 ευρώ, ζητούν επιτακτικά το τελευταίο διάστηµα οι αγρότες, που λόγω χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταµεία κάθε χρόνο βλέπουν τις επιδοτήσεις του να εξανεµίζονται πριν καλά-καλά πιστωθούν στους λογαριασµούς τους.
Έως σήµερα ισχύει ένα ακατάσχετο το µήνα στα 1.250 ευρώ για τους αγρότες (επί 12 µήνες), µε αποτέλεσµα όταν γίνονται πέραν της µιας πληρωµής στο λογαριασµό τους (όπως συµβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων), να µην τυγχάνουν προστασίας τα χρήµατά τους.
Αν και η υπόσχεση για νοµοθέτηση του ακατάσχετου έχει πέσει στο τραπέζι από το πρώτο έτος της υπουργίας του Βαγγέλη Αποστόλου στην πλατεία Βάθη ακόµα και µετά την αποχώρησή του – σχεδόν τέσσερα χρόνια µετά – δεν έχει προχωρήσει.
«∆ουλεύουµε προς αυτή την κατεύθυνση και στόχος µας είναι σίγουρα η προστασία του εισοδήµατος και των ενισχύσεων των αγροτών από τις κατασχέσεις. Ωστόσο, αν δεν είναι κάτι ώριµο, δεν µπορώ να πω περισσότερα», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης που επίσης έχει δεσµευτεί σχετικά. Επιπλέον πρόσθεσε ότι εφόσον είναι έτοιµη η τροπολογία θα πρέπει να βρεθεί και το νοµοσχέδιο στην οποία θα ενταχθεί.
Την ίδια στιγµή οι αγρότες µέλη της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, που είχαν προγραµµατίσει συνάντηση µε τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, ζητούν την άµεση ψήφιση της τροπολογίας για ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασµούς αγροτών και κτηνοτρόφων.
Επιπλέον, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόµµα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), σε επιστολή του προς των πρωθυπουργό κάνει λόγο για υφαρπαγή των επιδοτήσεων προσθέτοντας παράλληλα πως «τα 3 τελευταία χρόνια παρακολουθήσαµε ένα φαινόµενο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδοµένα, αυτό της κατάσχεσης του 57% των αγροτικών επιδοτήσεων που οδήγησε σε ξαφνικό οικονοµικό θάνατο χιλιάδες συναδέλφους µας».
Η ίδια επιστολή προσθέτει ατ εξής: «Η κυβέρνηση σας όµως έβαλε χέρι ακόµη και σε αυτές τις αγροτικές επιδοτήσεις που δίδονται ξεκάθαρα ως ενίσχυση για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και όχι για αποπληρωµή χρεών προς το δηµόσιο. Κύριε πρωθυπουργέ στην χώρα µας έρχονται κάθε χρόνο πάνω από 3 δις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, κάθε αγρότης που αναγκάζεται να φύγει από το επάγγελµα χάνει δικαιώµατα-επιδοτήσεις που στην τελική χάνονται από την ίδια τη χώρα».
agronews.gr
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Νέα μέτρα για ανατιμήσεις – Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης
- Μεγάλο ποσοστό των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μένει εκτός επιδοτήσεων
- Ανοίγουν πλατφόρμες για επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ
- Δικαίωση της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια