Για διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα φέρεται να μιλά ο Ζάεφ

  03 December, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Για διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα φέρεται να μιλά ο Ζάεφ

Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει δικαίωμα της ΠΓΔΜ να κάνει λόγο για «μακεδονική γλώσσα» όμως διευκρινίζει πως ανήκει στην σλαβική οικογένεια και δεν συνδέεται με το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας.

Θόρυβο έχει προκαλέσει δημοσίευμα στον σκοπιανό ηλεκτρονικό Τύπο που θέλει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να έχει δηλώνει πως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η «μακεδονική γλώσσα» να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

Η δήλωση, την οποία μεταδίδει ο ιστότοπος Vecer, φέρεται να έγινε το Σάββατο, όταν άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής για έγκριση των τεσσάρων τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Έως τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση του περιεχομένου της ομιλίας Ζάεφ από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει κάποιο σχόλιο.

Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να αποκαλεί την γλώσσα της «μακεδονική» όμως διευκρινίζει πως ανήκει στην σλαβική οικογένεια και δεν σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα ή τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Παράλληλα, οι Πρέσπες προβλέπουν πως το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, είτε στην παρούσα του μορφή είτε μετά από οποιαδήποτε αναθεώρηση, δεν μπορεί να θεμελιώσει παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει πως η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η έκθεση από την διάσκεψη και τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα περιέχουν αναφορές σε «μακεδονική» γλώσσα και κάνουν λόγο «μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/391204/gia-didaskalia-makedonikon-stin-ellada-feretai-na-mila-o-zaef1/#ixzz5Ye45uSu5 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  03 December, 2018 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ