Γαριδομακαρονάδα ή καραβιδομακαρονάδα; Και τα δύο!
Mυστικά μαγειρικής
Καλό είναι να προμηθευτούμε τις γαρίδες και τις καραβίδες την τελευταία στιγμή. Αν τις βράσουμε, μπορούμε να τις κρατήσουμε στο ψυγείο έως και 4 μέρες. Διαφορετικά, μπορούμε να τις αγοράσουμε καιρό πριν και να τις καταψύξουμε. Δεν τις καθαρίζουμε αν τις αποθηκεύσουμε, παρά μόνο πριν τις μαγειρέψουμε.
Για να ψηθεί ομοιόμορφα η γαρίδα, επιδιώκουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Η ουρά της είναι πολύ λεπτότερη από το σημείο όπου ενώνεται με το κεφάλι. Χαράσσουμε λοιπόν αυτό το σημείο στη μέση, φτάνοντας περίπου στα μισά του κορμού της γαρίδας και φτιάχνοντας με το κορμάκι της ένα Υ. Κάθε σκέλος του Υ τώρα έχει το ίδιο πάχος, άρα θα ψηθούν στον ίδιο, ελάχιστο χρόνο. Στο στάδιο αυτό αφαιρούμε το «εντεράκι» της γαρίδας (δηλαδή την αμμοσακούλα της), ανασηκώνοντάς το με τη μύτη του μαχαιριού που την κόψαμε, και μετά το τραβάμε προσεκτικά για να βγει εντελώς.
Το κέλυφος το αφαιρούμε πάντα, πλην μιας περίπτωσης, όταν ψήνουμε γαρίδες ή καραβίδες στη σχάρα, στο γκριλ ή σκέτες στο τηγάνι. Πρώτα κόβουμε και τραβάμε το κεφάλι. Έπειτα γδύνουμε, ανοίγοντας το κέλυφος από την κοιλιά που είναι τα πόδια της, προς τη ράχη – είναι προτιμότερο αυτό να γίνει κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε και τις ουρές – δεν υπάρχει λόγος να τις καθαρίζουμε την ώρα του σερβιρίσματος και να λερωνόμαστε.
Κελύφη, ουρές και κεφάλια τα κρατάμε, γιατί με αυτά φτιάχνουμε υπέροχο ζωμό.
Η γαρίδα και η καραβίδα θέλει ήπια, αυστηρά ολιγόλεπτα μαγειρέματα – κάποια διαρκούν λιγότερο από 1 λεπτό. Είναι έτοιμη όταν η σάρκα της γίνει λευκή (σε 1-3 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος).
Δείτε εδώ τις 12 λαχταριστές συνταγές
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων