Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.
700 γρ. φύλλο κανταΐφι
400 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (από βάζο), λιωμένο
Κρέμα
1.500 ml (7 1⁄2 κούπες) φρέσκο γάλα κατσικίσιο (ή μισό μισό κατσικίσιο με πρόβειο)
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
120 γρ. (3/4 κούπας) ψιλό σιμιγδάλι
1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και ξύνουμε και παίρνουμε τα σπόρια)
Σιρόπι
600 γρ. (3 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. (5 κουτ. σούπας) μέλι
500 ml (2 1⁄2 κούπες) νερό
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να ετοιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι ξεκινάμε από το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του μαζί και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί.
Μετράμε 1 λεπτό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός και αποσύρουμε.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα, το σιμιγδάλι και τη βανίλια (σπόρια και λοβό).
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πυκνή κρέμα που να δέσει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφαρμόζει στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κανταΐφι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
Αραιώνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί.
Στρώνουμε τα 3/4 της ποσότητας του κανταϊφιού στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι πάνω.
Περιβρέχουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο.
Αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας από την κρέμα που φτιάξαμε και τη χτυπάμε καλά με το σύρμα, για να αφρατέψει.
Την απλώνουμε στο ταψί και τη σκεπάζουμε περιμετρικά με το κανταΐφι στα τοιχώματα.
Στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι πάνω στην κρέμα, καλύπτοντάς την ομοιόμορφα, και περιβρέχουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Το ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσει λίγο, το τουμπάρουμε προσεκτικά σε ένα άλλο, μεγαλύτερο ταψί.
Περιχύνουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το επίσης καυτό σιρόπι, αργά και σε δόσεις, με μια κουτάλα.
Το αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων