Fuel Pass 2: Πόσο θα πέσει η τιμή των καυσίμων με το επίδομα βενζίνης

  22 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Fuel Pass 2: Πόσο θα πέσει η τιμή των καυσίμων με το επίδομα βενζίνης

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2, για την οποία δόθηκαν χθες διευκρινήσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο επίδομα να ρίξει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ για τον καταναλωτή, για το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος, με τους δικαιούχους στην ηπειρωτική χώρα να λαμβάνουν 80 ευρώ για το εν λόγω διάστημα και τους οδηγούς στα νησιά 100. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχα 26,6 ευρώ και 33,3 ευρώ ανά μήνα.

 Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, το Fuel Pass 2 θα δοθεί στους δικαιούχους στο τέλος Ιουλίου ενώ οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι σε σχέση με εκείνους τους Απριλίου.

Παράλληλα επεκτείνεται η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τιμής πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Πώς θα πέσουν οι τιμές της βενζίνης

Όπως γράφει το imerisia.gr, οι νέες επιδοτήσεις θα ρίξουν την τιμή των καυσίμων για τους οδηγούς, ως εξής:

Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Πόση θα είναι η επιδότηση

 Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό δύναται να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Ωστόσο, για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση).

Πώς οι οδηγοί θα λάβουν τα μέγιστα δυνατά χρήματα

Άλλα χρήματα θα λάβει κάποιος με την ψηφιακή κάρτα και άλλα αυτός που θα επιλέξει να λάβει τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ του για το OPEN, ο Βασίλης Τσεκούρας.

 Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, δίνει ένα έξτρα κίνητρο: ήταν 5 ευρώ το bonus (για όποιον επέλεγε την ψηφιακή κάρτα) στο Fuel Pass 1, ενώ στο Fuel Pass 2 θα είναι 15 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Οχήματα

Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν 80 ευρώ επιδότηση, ενώ όσοι διαθέσουν το IBAN για καταβολή των χρημάτων στον λογαριασμό τους θα λάβουν 65 ευρώ. Αυτό αφορά τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στα νησιά, οι μόνιμοι κάτοικοι θα λάβουν 100 και 85 ευρώ, αντίστοιχα.

Μοτοσυκλέτες

Όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν 60 ευρώ, ενώ όσοι διαθέσουν το IBAN για καταβολή των χρημάτων στον λογαριασμό τους θα λάβουν 45 ευρώ.

Οι μόνοι κάτοικοι των νησιών θα λάβουν 70 και 55 ευρώ, αντίστοιχα.

 

  22 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ