Φθινοπωρινά κέικ: 31 τοπ συνταγές και μυστικά για σίγουρη επιτυχία
Θεωρούνται, και είναι πράγματι, από τα πιο εύκολα γλυκά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κέικ και διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής. Κάθε «σχολή» έχει τα μυστικά της.
Οι «σχολές» των κέικ
Τα κέικ γαλλικού τύπου περιέχουν συνήθως στο μείγμα σκόνη αμυγδάλου ή σκόνη από άλλους ξηρούς καρπούς, αντικαθιστώντας μέρος από το αλεύρι. Αυτά τα κέικ είναι πιο επίπεδα και συμπαγή, με μια ελαφρώς τραγανή αίσθηση. Μάλιστα, δεν περιέχουν παρά ελάχιστο μπέικιν πάουντερ, κι αυτό όχι πάντα. Για να τα αφρατέψουν, τους προσθέτουν μαρέγκα ή χτυπούν τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα στο μίξερ, έως ότου τετραπλασιαστούν σε όγκο και ασπρίσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μη μειώνετε τα αυγά που περιέχει η συνταγή και να χτυπάτε πολύ καλά τη μαρέγκα. Για να γίνει σωστά η μαρέγκα, πρέπει ο κάδος του μίξερ και τα χτυπητήρια να είναι εντελώς στεγνά και να μην έχει πέσει ίχνος από λάδι. Καλό είναι επίσης τα ασπράδια να είναι πολύ φρέσκα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν έχει γίνει σαν κρέμα, σφιχτή και γυαλιστερή. Αν αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα ή θέλετε να δώσετε περισσότερο όγκο στο κέικ, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα το πολύ 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, μαζί με το αλεύρι ή την αμυγδαλόσκονη. Αντιθέτως, τα κέικ των Άγγλων και των Αμερικανών είναι κέικ αλεύρου, αφράτα, με μεγάλο όγκο, ο οποίος αποκτάται με προσθήκη αρκετού μπέικιν πάουντερ ή σόδας.Το σωστό αλεύρι
Σε όποια συνταγή υπάρχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν πάουντερ μπορείτε να βάζετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Θα παρατηρήσετε πάντως ότι η ποσότητα του μπέικιν πάουντερ που προτείνουμε συνήθως είναι μικρή.
Για αφράτο αποτέλεσμα
Όταν προσθέτετε το αλεύρι και τα άλλα στερεά υλικά στο μείγμα του κέικ, δεν χτυπάτε με το μίξερ, αλλά ανακατεύετε απλώς με μια κουτάλα. Αυτός ο τρόπος ανάμειξης είναι προτιμότερος για να μην αναπτυχθεί η γλουτένη μέσα στο μείγμα, ειδάλλως το κέικ δεν θα γίνει αφράτο.
Προσοχή στο ψήσιμο
• Προτιμάτε να ψήνετε τα κέικ στον αέρα, στη μεσαία θέση του φούρνου ή σε λίγο χαμηλότερη.
• Οι χρόνοι ψησίματος που δίνουμε σε κάθε συνταγή είναι ενδεικτικοί. Κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, επομένως θα πρέπει να ελέγχετε το κέικ κάθε τόσο, για να δείτε αν παίρνει γρήγορα χρώμα. Αν πιστεύετε ότι είναι έτοιμο πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος που προτείνουμε, βγάλτε το και δοκιμάστε τρυπώντας το με ένα μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι. Θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό, διαφορετικά συνεχίζετε το ψήσιμο και δοκιμάζετε ξανά τρυπώντας σε άλλο σημείο.
• Δεν πρέπει να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου πριν παρέλθει τουλάχιστον ένα μισάωρο. Αν το κέικ είναι μικρό και ο χρόνος ψησίματος που δίνουμε είναι λίγος, τότε μπορείτε να ανοίξετε τον φούρνο περίπου στα μισά του ψησίματος.
Το σωστό σερβίρισμα
Οι συνταγές είναι ισορροπημένες ως προς τη ζάχαρη. Σε πολλά κέικ προτείνουμε να τα πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη, όχι μόνο για λόγους διακόσμησης, αλλά και για να τους δώσετε περισσότερη γλυκύτητα. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε με γλυκά κουταλιού ή με παγωτό.