Φραγκόσυκα: πώς τα καθαρίζουμε και 5 τρόποι να τα καταναλώσουμε
Τα φραγκόσυκα είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο που φύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και η συγκομιδή του ξεκινά προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές φθινοπώρου. Το φυτό είναι ακανθώδες, ενώ οι καρποί του έχουν επίσης αγκάθια και χρειάζεται προσοχή τόσο την ώρα που τους μαζεύει κάποιος όσο και την ώρα που τους καθαρίζει.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει, αξίζει τον κόπο, καθώς όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Η φραγκοσυκιά
Είναι ένα κακτοειδές φυτό, με πιθανή προέλευση από το Μεξικό. Έχει πολλά κλαδιά, δεν έχει κορμό και αποτελείται από μεγάλα σαρκώδη φύλλα.
Ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι το φραγκόσυκο, ο οποίος είναι ένα από κίτρινο (πριν ωριμάσει πλήρως) προς ροδοκόκκινο (όταν ωριμάσει) φρούτο με μικρά αγκαθάκια, σαν χνούδι, στην επιφάνειά του. Τα φραγκόσυκα αναπτύσσονται περιμετρικά στην άκρη των επίπεδων τμημάτων της φραγκοσυκιάς και έχουν βάρος 150-400 γραμμάρια.
Στην Ελλάδα φραγκοσυκιές θα δούμε σε πολλά μέρη αλλά είναι ένα φυτό που δεν καλλιεργείται συστηματικά, είναι αυτοφυές στις συγκεκριμένες περιοχές. Το κλίμα που το ευνοεί είναι το ξηρό και το θερμό.
Τα οφέλη του φραγκόσυκου
Αν αναρωτιέστε γιατί να βάλετε στη διατροφή σας έναν καρπό… κάκτου, τότε οι παρακάτω πληροφορίες θα σας αλλάξουν τη γνώμη.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, είναι πηγή βιταμίνης C, αλλά και ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και χαλκού. Παράλληλα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευεργετικά στη λειτουργία του εντέρου.
Όσο για τις θερμίδες τους, ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150γρ.) έχει μόλις 61 θερμίδες και δίνει 14γρ. υδατανθράκων, 1γρ. πρωτεΐνης και 0,8γρ. Λιπαρών.
Γιατί είναι δύσκολη η συγκομιδή τους
Πολύς κόσμος δεν ξέρει πώς να μαζέψει τα φραγκόσυκα, με αποτέλεσμα να τα αφήνει να χαλάνε, χωρίς να τα καταναλώσει. Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη του Αυγούστου και μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Δεκέμβριο, ανάλογα το είδος της φραγκοσυκιάς.
Πώς μπορείτε να μαζέψετε φραγκόσυκα αν δεν το έχετε ξανακάνει; Σίγουρα θα χρειαστείτε καλά, ανθεκτικά γάντια κηπουρικής (που να μην είναι εύκολο να τρυπήσουν από τα αγκάθια τους) και ένα καλό μαχαίρι. Για να τα μαζέψετε, το πιο εύκολο είναι να κόψετε ένα φύλλο που είναι γεμάτο περιμετρικά καρπούς και στη συνέχεια με το μαχαίρι να απομακρύνετε τους καρπούς έναν-έναν και να τους τοποθετήσετε σε ένα δοχείο.
Πώς καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα
Για να καθαρίσουμε τα φραγκόσυκα, πάλι χρειαζόμαστε γάντια και ένα καλό μαχαίρι. Πιάνουμε με τα γάντια τον καρπό, το κόβουμε εγκάρσια και στη συνέχεια αφαιρούμε το ακανθώδες εξωτερικό του καρπού. Το εσωτερικό έχει ένα κιτρινωπό χρώμα, που πλησιάζει το πορτοκαλί και το κόκκινο, ανάλογα με το πόσο ώριμος είναι ο καρπός.
Αφού έχουμε καθαρίσει τα φραγκόσυκα, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε κρύα! Είναι ιδανικό απογευματινό, ειδικά τις μέρες που έχει πολλή ζέστη.
Πώς καταναλώνουμε τα φραγκόσυκα
Σκέτα, ως φρούτα
Ο πιο απλός και κλασικός τρόπος είναι να τα φάμε ως φρούτα, σκέτα. Προσοχή στις ποσότητες, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φέρουν εύκολα αίσθημα κορεσμού.
Σε χυμό
Μπορούμε να τα βάλουμε στο μπλέντερ και να φτιάξουμε έναν πολύ γευστικό χυμό με τα φραγκόσυκα. Επειδή είναι γεμάτα μικρά σποράκια στο εσωτερικό τους -τα οποία τα κάνουν και λίγο δυσάρεστα στην κατάποση, για πολύ κόσμο- καλό είναι να σουρώσετε τον χυμό τους πριν τον καταναλώσετε.
Σε smoothie
Έχουν έντονη γεύση αλλά ταιριάζουν με πολλά καλοκαιρινά και φθινοπωρινά φρούτα. Εννοείται ότι συμπληρώνουν υπέροχα την μπανάνα, αλλά και τα ροδάκινα, ενώ ταιριάζουν και το αγγούρι και το καρπούζι και το πεπόνι (που τα βρίσκουμε για λίγο ακόμα στην αγορά). Μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, αβοκάντο…
Γρανίτα ή σορμπέ
Αν σας αρέσουν οι γρανίτες και πειραματίζεστε με όλα τα φρούτα γιατί να μην κάνετε και τα φραγκόσυκα γρανίτα, μαζί με κάποιο άλλο ή και μόνα τους; Αρκεί να τα κάνετε χυμό, να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη και να τα βάλετε στις ειδικές φόρμες για γρανίτες και στη συνέχεια στην κατάψυξη. Αντί για γρανίτα, μπορείτε να φτιάξετε σορμπέ.
Μέσα σε σος ή βινεγκρέτ
Τα φραγκόσυκα θα ταίριαζαν υπέροχα ως σος σε σαλάτες ή σε κάποια κυρίως, Μπορούμε, επομένως να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό τους ως έξτρα υλικό σε μια σπιτική σος ή βινεγκρέτ.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Είναι η διατροφή σου υγιεινή; 5 τρόποι να το καταλάβεις
- Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό από όλα -«Θρεπτικό εργοστάσιο» με απίστευτα οφέλη
- Υγιεινή διατροφή σε τιμές σοκ!
- Η πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να παραμείνουν υγιείς
- Υγιεινή διατροφή χωρίς δίαιτα; 7 tips για να το πετύχεις