Φουντώνουν τα σενάρια για ολικό lockdown
Ολοένα και πιο κοντά στο lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα, καθώς στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική μιας κι ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Oπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο OPEN TV, από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και κάθε εβδομάδα, υπήρχε αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, κάτι που υποδηλώνει συνεχή διάδοση του ιού.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρατηρώντας ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά οκτώ φορές μέσα σε έξι εβδομάδες.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το καθολικό lockdown. «Στη νόσο αυτή ποτέ δεν μπορεί να εκλείψει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παρέμβασης», αν και διατύπωσε την πεποίθηση πως «το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε». Ωστόσο, σημείωσε πως αν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά και τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «η πιθανότητα να γίνει πάλι μια μαζική παρέμβαση είναι ορατή στον ιό».
Το τρίτο κύμα είναι εδώ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε... χιονοστιβάδα.
Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown» προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία».
Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η Αττική, η οποία σε ημερήσια βάση έχει τα μισά κρούσματα της επικράτειας και οι ειδικοί εκφράζουν φοβίες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σκάσει» με ανυπολόγιστες συνέπειες.
«Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση» τόνισε ο κ. Παυλάκης.
Χαρδαλιάς - Ταραντίλης: Ορατό το lockdown
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι το γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι και ό,τι αποφασιστεί θα είναι βασισμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα των ειδικών λοιμωξιολόγων.
«Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ότι η εξέλιξη της πανδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» ξεκαθάρισε.
Νέα μέτρα και «καμπάνες» από σήμερα για εστίαση, take away
Εξάλλου, νέα μέτρα για τις καφετέριες και όσα καταστήματα εστίασης είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, θέτει σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με νέα ρύθμιση, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή, δεν ισχύει μόνο για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή τις «κόκκινες», αλλά και για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης, το «κίτρινο».
Στο άρθρο 6 της ίδιας ΚΥΑ αναφέρεται:
«Παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), σύμφωνα με το σημείο 17 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1.
Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο
Διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο/πελάτη
Η παρούσα ισχύει από την 2α Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00 έως και τις 8 Φεβρουάριου 2021 και ώρα 6:00».
Οι μεταλλάξεις πιέζουν τις ΜΕΘ
Τα βλέμματα είναι την ίδια ώρα στραμμένα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ υπάρχει πληρότητα της τάξης του 65%, ενώ τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται έως και 80 εισαγωγές σε ημερήσια βάση σε κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίες είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια. Μιλώντας στο Mega, o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».
Το κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου και ο φόβος για τα εμβόλια
Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Από τη μια θα πρέπει να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού κι από την άλλη να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, το κόστος για κάθε μήνα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown φτάνει τα 3 δισ. και ως εκ τούτου η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το δύσκολο αυτό διάστημα μεγαλώνει.
Την ίδια ώρα, οι... ελπίδες για ταχύτερη μέσω εμβολιασμού ανοσία του πληθυσμού δείχνουν να εξανεμίζονται, καθώς αντί τα εμβόλια – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – να αυξάνονται, μειώνονται. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Politico, τα οποία καταδεικνύουν ότι, ναι μεν χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στους εμβολιασμού ανά κάτοικο, αλλά σίγουρα αρκετά μακριά από την πολυπόθητη ανοσία.
«Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, ο οποίος σαφώς αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα. Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές, αλλά διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες, ανάλογα με τα δεδομένα και τις τάσεις που διαφαίνονται σε κάθε στιγμή.
Το βλέμμα στην οικονομία
Στο μεταξύ, τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνουν τον μεγάλο φόβο του Μεγάρου Μαξίμου: μια νέα οικονομική κρίση, που ωστόσο αυτή τη φορά θα είναι πανευρωπαϊκή. « Αυτά τα μέτρα, που ισχύουν από την Παρασκευή, σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ -σε μηναία βάση- στον κρατικό προϋπολογισμό». Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, που με συνετή οικονομική πολιτική, φροντίζει για να... έχει, σκέφτεται έντονα να ελαφρύνει έτη περαιτέρω τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος. Δεν αποκλείεται, δε, στο εγγύς μέλλον να ληφθούν και νέες πρωτοβουλίες, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών.
Δείτε επίσης
- Κέικ καρότου με μέλι
- Ζητείται «panic button» για δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους
- Α.Σ Τυμπακίου: Ενημερωτική εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί