Φουντώνουν τα σενάρια εκλογών
Οσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές στα τέλη καλοκαιριού, ώστε η όλη διαδικασία με τις «διπλές» εκλογές να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, τόσο έρχονται στην επιφάνεια οι κομματικές συγκρούσεις για αύξηση του εκλογικού ποσοστού καθενός από τα τρία μεγάλα κόμματα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει εξαπολύσει επίθεση φιλίας στο Κέντρο, το οποίο όμως διεκδικεί και η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι. Από την άλλη, η κεντροαριστερά αποτελεί αναμφίβολα «μήλον της έριδος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τελευταίο -έως τώρα…- επεισόδιο ήταν η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, με αφορμή τη δήλωση του τελευταίου ότι το κόμμα του οποίου εξελέγη αρχηγός δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν επιμείνει να είναι πρωθυπουργός ένας εκ των κ. Μητσοτάκη ή Τσίπρα, σε περίπτωση που αντίστοιχα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ έλθουν πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής.
Αλλωστε αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Ανδρουλάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και με πολύ καθαρό τρόπο στο Συνέδριο του τρίτου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Οχι αλαζονεία
Η «απάντηση» Μητσοτάκη ήρθε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην κρατική τηλεόραση: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή, θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως έγινε σαφέστερος: «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός -και το τονίζω αυτό, πρωθυπουργός- πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».
Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Θα κατηγορηθώ και για οικογενειοκρατία...
Η απάντηση Ανδρουλάκη ήταν εξίσου οξεία, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και απευθυνόμενος σε πρωθυπουργό και αρχηγό αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι «λέμε από την πρώτη Κυριακή ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης απέτυχαν παταγωδώς στα πρωθυπουργικά τους καθήκοντα».
Συνέχισε, μάλιστα, με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό: «Αλαζονεία δεν είναι να αναλύεις τα πραγματικά δεδομένα της χώρας. Αλαζονεία είναι ένας πρωθυπουργός, ενώ βλέπει έναν λαό να πληρώνει τις τρίτες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία, να μην κάνει τίποτα για να αναστρέψει αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα… Είμαστε ένα μεγάλο εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Το παιχνίδι πια δεν είναι για δύο. Ας το χωνέψουν! Η μάχη των εκλογών είναι για τρεις… Όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη και τα μαθήματα περί αλαζονείας, το επόμενο βήμα είναι να με κατηγορήσει ως υπόδειγμα οικογενειοκρατίας».
Η κυβερνητική επίθεση στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ
Βέβαια η επιχείρηση της κυβερνητικής παράταξης για πολιτική άλωση του Κέντρου ακολουθείται με συνέπεια επί πολλά χρόνια. Η ένταξη στη Νέα Δημοκρατία και η ανάθεση υψηλών καθηκόντων στους κεντρογενείς Κυριάκο Πιερρακάκη, Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη είναι μόνο μία από τις πολλές ανάλογες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η στελέχωση πολλών ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια με λιγότερο γνωστά ονόματα, πλην όμως με αξιοσημείωτη τοπική κοινωνική αναγνωρισιμότητα, βοήθησε τον σκοπό του σημερινού πρωθυπουργού. Η πλήρης στήριξη του κ. Μητσοτάκη στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου, στην προσπάθειά της να εκλεγεί γενική γραμματέας του ΟΟΣΑ, επίσης ενείχε και αυτή τη διάσταση, όπως και η στενή συνεργασία του πρωθυπουργού στα ενεργειακά θέματα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.
Η υιοθέτηση μιας «κεντρογενούς» πολιτικής ατζέντας με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την πράσινη μετάβαση, με στήριξη των πιο αδύναμων κατά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που προέκυψαν, με αναγνώριση δικαιωμάτων στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ., συμπληρώνουν τη στρατηγική μετατόπιση του κέντρου βάρους της ΝΔ στο Κέντρο.
Τέλος, η προ ημερών πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μετάσχει στην Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί τη χρονικά τελευταία -σίγουρα όμως όχι ύστατη- πρωτοβουλία Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Μένει να φανεί στις εκλογές ποιος τελικά θα επικρατήσει σε αυτή την ακήρυκτη, πλην όμως σκληρή πολιτική μάχη για την κατάκτηση του Κέντρου.
Δείτε επίσης
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
- Χριστούγεννα: Έθιμα από όλο τον κόσμο
- Φτώχεια: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων – Μεγάλο το χάσμα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη
- Καιρός: Συνεχίζονται οι «γιορτινές» βροχές – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Σχετικά άρθρα
- Ν.Δ- Τα πρόσωπα που “κλειδώνουν” τα ψηφοδέλτια και οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών
- Εκλογές: Οι πιθανές ημερομηνίες μετά την ανακοίνωση των Πανελλαδικών
- Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό:Τι λένε στην κυβέρνηση για εκλογές, ανασχηματισμό και Εξεταστική
- Τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο και για ανασχηματισμό